Volledig scherm
De man is 6 maanden voorwaardelijk zijn rijbewijs kwijt © anp

Van ontucht verdachte OM-topman voorlopig weer op vrije voeten

Plaatsvervangend hoofdofficier Vincent L., verdacht van seks tegen betaling met een minderjarige jongen, is weer op vrije voeten. Volgens de rechter-commissaris zijn er onvoldoende gronden om hem langer vast te houden. Hij en een medeverdachte zijn in vrijheid gesteld, maar blijven verdachten in de zaak. 

Afgelopen maanden zijn in totaal vier mannen aangehouden die ervan verdacht worden – onafhankelijk van elkaar – tegen betaling ontucht te hebben gepleegd met een minderjarige jongen uit Amsterdam. De woningen van de verdachten zijn doorzocht en telefoons en digitale gegevensdragers zijn daarbij in beslag genomen. Uit het onderzoek zijn tot nu toe geen aanwijzingen naar voren gekomen dat de vier verdachten – afkomstig uit Amsterdam en Amstelveen en variërend in leeftijd van 37 tot 58 jaar – elkaar kenden. 

Meer aanhoudingen

Twee mannen werden al eerder aangehouden (in februari en maart) en weer op vrije voeten gesteld. Vincent L. en een vierde man werden eerder deze week opgepakt en mogen nu ook voorlopig naar huis. Alle mannen blijven verdachten in deze zaak. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Vincent L. is sinds mei vorig jaar de tweede man bij het Functioneel Parket in Amsterdam. Die afdeling van het Openbaar Ministerie houdt zich bezig met het afpakken van geld van criminelen en de strijd tegen fraude. Sinds 2008 was L. officier van justitie en hét gezicht van de aanpak van zware fraudeurs.

De aanklager zou, net als de andere verdachten, hebben betaald voor seks met een minderjarige. Het slachtoffer is een jongen van ongeveer 16 jaar oud. Wanneer het misbruik plaatsvond, is onbekend. L. blijft geschorst tot duidelijk is of hij wel of niet zal worden vervolgd.

Berichten op telefoon

De politie startte een onderzoek nadat de ouders van de minderjarige jongen in januari aangifte hadden gedaan. Dat deden zij, nadat ze berichten in de telefoon van hun zoon hadden aangetroffen.