Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

‘Veel agressie in tbs-klinieken’

Meer dan eens per week vindt er in een van de dertien tbs-instellingen in Nederland een ernstig incident plaats. Sinds begin 2017 zijn er 196 voorvallen van zware agressie tegen personeel en tussen gedetineerden onderling, ontsnappingen of ernstige ordeverstoringen geweest, meldt De Telegraaf op basis van cijfers van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

De Pompekliniek in Nijmegen sprong er volgens de krant dit jaar uit. In de laatste drie maanden waren er twee zelfdodingen, namen twee tbs'ers de benen tijdens verlof en ontsnapte een patiënt uit de instelling.
Binnen de muren van tbs-instellingen is volop agressie. Het ministerie kan alleen cijfers overhandigen van geweldsincidenten bij patiënten onderling en bij geweld van tbs'ers tegen medewerkers waarbij sprake is van ernstig lichamelijk letsel. Dat ging sinds begin 2017 om 69 zaken.

Tot de 196 zwaarste incidenten behoren geen lichte vormen van agressie, drugsgerelateerde incidenten, wapenvondsten of de vondst van pornomateriaal.

  1. Erehaag met trekkers voor verongelukte Bart (17)

    Erehaag met trekkers voor verongeluk­te Bart (17)

    Acht grote trekkers met rode ballonnen als hartjes en zwaailichten, gereden door schoolkameraden van de verongelukte Bart Bloemendaal (net 17). Ze stonden vrijdagavond in het gelid naast het zalencentrum Morshuis in Albergen. De leerling van de school het Zone.college uit Harbrinkhoek kwam vorige week vrijdagavond op een rotonde in Reutum onder zijn gekantelde trekker terecht. Hij zei tegen zijn moeder dan hij met een vriend zou gaan ‘snacken’, maar ze troffen meisjes. Na het fatale ongeluk waren het kerkdorp en de wijde omgeving zijn in een diepe rouw gedompeld.