Volledig scherm
PREMIUM
Een strandwacht kijkt naar het strand van Hoek van Holland. © Jan Kok | Boomerang Fotografie

Veilig zwemmen? Dat doe je zo!

Dat de zee levensgevaarlijk kan zijn, bleek afgelopen weekend maar weer. Drie zwemmers kwamen zondagavond bij Den Haag om het leven. Vorig jaar zorgde het warme zomerweer voor veel meer verdrinkingsdoden. Hoe houden we het deze tropische week veilig? Sander Zeilstra van de Reddingsbrigade Nederland helpt ons er doorheen met vijf tips. 

1. Let op obstakels in het water

IJmuiden, Katwijk en Scheveningen: allemaal hebben ze een pier, net zoals meer kustplaatsen in Nederland. En zo'n pier kan verraderlijk zijn, of tenminste, de stroming eromheen. Sander Zeilstra van de Reddingsbrigade Nederland waarschuwt: blijf uit de buurt van obstakels in het water. ,,De stroming eromheen is anders rond een pier, dam of strekdam, of een zandmotor zoals bij Monster. Daaromheen kan bijvoorbeeld een draaikolkje ontstaan, waar je zelf moeilijk uitkomt.” Dat geldt ook voor leden van de reddingsbrigade, die hier niet zo maar in het water kunnen springen om iemand te redden. ,,Ook wij zijn hier overgeleverd aan het element water.’’ Dus moet gemanoeuvreerd worden met een waterscooter of boot, om zwemmers in nood te helpen. En ook dat is een risicovolle operatie. Gewoon niet dichtbij komen dus. En dat geldt ook voor kleinere objecten, zoals de paaltjes die aan de Zeeuwse kust te vinden zijn. Daaromheen ontstaat dan wel geen sterkere stroming, maar een botsing kan toch voor een blessure en dus problemen zorgen.

  1. Zaak terreurverdachten, onvrede over Eredivisietijden en beste bartender in De Ochtend Show to go

    Zaak terreurver­dach­ten, onvrede over Eredivisie­tij­den en beste bartender in De Ochtend Show to go

    In De Ochtend Show to go van maandag 19 augustus praat Cyril Rosman ons bij over de zaak van de terreurverdachten die vorig jaar opgepakt werden. Matthijs Keuning legt ons uit waarom voetbalsupporters ontevreden zijn met de nieuwe Eredivisietijden op zondagavond. Ook live in de studio is Tess Posthumus, die in 2018 uitgeroepen werd tot beste vrouwelijke bartender. De show wordt gepresenteerd door Hila Noorzai en is vanaf 7.30u live te zien in onze app en op deze site.