Volledig scherm
© ANP

Verdachte van poging tot verkrachting bij Amsterdamse werf blijkt tbs’er

Een 27-jarige Amsterdammer die wordt verdacht van poging tot verkrachting en diefstal met geweld in de buurt van de NDSM-werf blijkt een tbs’er te zijn. De man werd eerder al veroordeeld in een zedenzaak. De politie onderzoekt of hij iets te maken heeft met diverse andere zedendelicten in die omgeving de laatste tijd.

De Raadkamer van de rechtbank Amsterdam heeft besloten om de verdachte tenminste zestig dagen langer vast te houden. De man werd op 25 april aangehouden. Hij zit niet meer in volledige beperking, wat betekent dat hij met anderen contact mag hebben dan alleen met zijn advocaat.

In september 2016 is de man veroordeeld tot een celstraf en tbs wegens een zedendelict. Hij verbleef op 12 april, de dag van het incident, in een ‘begeleid wonen instelling’ waarbij hij ook de vrijheid had om naar buiten te gaan. Het is niet het enige incident in de omgeving van de NDSM-werf van de afgelopen tijd.

Studente lastiggevallen

Zo werd in april ook een 20-jarige student door een man lastiggevallen op de Papaverweg. Eind november werd een 21-jarige student zwaar mishandeld, toen zij bij een donker stuk in de buurt van haar studentencomplex werd aangevallen. De politie onderzoekt of de man ook met deze incidenten te maken heeft.

Vorige week liet burgemeester Halsema weten dat er camera’s komen te hangen bij de studentencampus op het NDSM-terrein. Dat gebeurt omdat het afgelopen halfjaar veel meldingen zijn binnengekomen over incidenten als zakkenrollerij, diefstal en ook zwaardere vergrijpen als inbraak, mishandeling en verkrachting of pogingen daartoe.