Volledig scherm
Camerabeeld van Gökmen Tanis © AFP

Verkrachting en aanslag mogelijk tegelijk behandeld in zaak tegen Gökmen Tanis

Het OM overweegt de verkrachtingszaak waarin Gökmen Tanis verdachte is samen te voegen en gelijktijdig te behandelen met de behandeling van de tramaanslag. Dat zegt het OM in reactie op vragen van deze nieuwssite. ,,Een beslissing daarover is nog niet genomen,” aldus het OM. Tanis moet op 1 juli voor het eerst voor de rechter komen vanwege de aanslag op de tram. Twee weken later is de verkrachtingszaak gepland. 

Tanis heeft toegegeven dat hij op 18 maart van dit jaar in een tram in Utrecht het vuur heeft geopend op een aantal mensen. Ook tijdens zijn vlucht heeft hij een aantal mensen onder vuur genomen. In totaal kwamen vier personen om het leven. In zijn vluchtauto vond de politie een briefje waarop Tanis ‘Voor mijn moslimvrienden. Allahu Akbar’ had geschreven. Het briefje betreft een afgescheurde brief van het OM, gericht aan Tanis. In de brief schrijft het OM dat de verkrachtingszaak waarin hij verdachte is in de zomer van 2019 zal plaatsvinden bij de rechtbank in Utrecht. Justitie verdenkt hem ervan dat hij in de nacht van 10 op 11 juli 2017 zijn vriendin Angelique heeft verkracht.

Die zaak zou dus 15 juli inhoudelijk worden behandeld. Het onderzoek is namelijk afgerond. Maar of het OM dan ook daadwerkelijk een strafeis zal uitspreken is nog onduidelijk. Mogelijk wil het OM de verkrachtingszaak tegelijk behandelen met de 'tramzaak’, zegt een woordvoerder van het OM. ,,Het besluit daarover is nog niet gevallen. En uiteindelijk is het ook aan de rechtbank om daar een beslissing over te nemen’’, aldus de woordvoerder. Onlangs werd ook bekend dat Tanis geen advocaat meer heeft. André Seebregts, de advocaat die hem tot nu heeft bijgestaan, heeft bij de rechter-commissaris aangegeven dat hij de verdediging neer moet leggen. Tanis zou geen advocaat meer willen hebben. 

Tanis moet op maandag 1 juli voor het eerst voor de rechter komen om zich te verantwoorden voor de aanslag in de tram. Het onderzoek naar alle omstandigheden rondom de aanslag is nog in volle gang. Afgelopen weekend vond een reconstructie van de aanslag plaats. Tijdens die reconstructie is er ingebroken in een politievoertuig, meldt RTV Utrecht.

  1. Angela de Jong vertelt over haar probleem met het K-woord op tv in De Ochtend Show to go

    Angela de Jong vertelt over haar probleem met het K-woord op tv in De Ochtend Show to go

    Verslaggever Cyril Rosman is morgen te gast in De Ochtend Show to go om te praten over de IS-vrouwen die willen terugkeren naar Nederland. We spreken hierover ook met onderzoeksjournalist Nikki Sterkenburg. We gaan weer tv kijken met Angela de Jong en we bespreken de Comedy Central Roast, waar Ali B dit jaar in het middelpunt staat. De show wordt gepresenteerd door Yora Rienstra en is vanaf 07.30 uur live te zien in onze app en op de site.