Volledig scherm
Rahiied A. wordt ook verweten in de verpleeghuizen waar hij werkte diefstallen te hebben gepleegd. © Prive

Vermeende ‘insulinekiller’ vervolgd voor in totaal twaalf zaken

updateDe Rotterdamse verpleeghulp Rahiied A., die er lange tijd van werd verdacht drie bewoners van verpleeghuizen te hebben vermoord door hen insuline toe te dienen, wordt voorlopig vervolgd voor in totaal tien zaken. Daarbij draait het om vier overleden slachtoffers en zes slachtoffers die een insuline-aanslag op hun leven ternauwernood overleefden.

Mogelijk komen er op termijn nog twee ‘moordgevallen’bij. Van twee slachtoffers die onder verdachte omstandigheden kwamen te overlijden wordt door het Openbaar Ministerie (OM) gewacht op de resultaten van de onderzoeken naar hun dood. ,,In tien zaken zullen we de verdachte zeker verder vervolgen. In twee zaken zetten we de vervolging vooralsnog door ‘’, zegt de officier van justitie.  

De 22-jarige Rotterdammer wordt tevens verweten in de verpleeghuizen waar hij werkte diefstallen te hebben gepleegd. Justitie beschuldigt Rahiied A. ook van het plegen van valsheid in geschrifte. A. zou zijn Verklaring Omtrent Gedrag hebben vervalst. Zo kon hij nadat hij eerder was betrapt op een diefstal, toch weer bij een andere zorginstelling aan de slag.

Dossiers

Om hoeveel slachtoffers het in de geruchtmakende zaak rond de insulinemoorden uiteindelijk zal gaan, hangt volgens justitie af van het onderzoek naar de medische dossiers, dat door het Nederlands Forensisch Instituut wordt uitgevoerd.

Rahiied A. die als uitzendkracht in de zorg werkte bij verschillende verpleeg- en verzorgingshuizen in de regio, werd vorig jaar november aangehouden nadat een vrouw in verpleeghuis ’t Huys te Hoecke in Puttershoek onwel was geworden. Al gauw kwamen er aanwijzingen dat de Rotterdammer mogelijk meer slachtoffers had gemaakt in Rotterdam, Puttershoek en Ridderkerk. Voor mensen bij wie geen medische noodzaak bestaat om hen insuline toe te dienen, kan de stof dodelijk zijn.

Verband

Voor de advocaten Robbert van Haneghem en Wouter van Bel, die Rahiied bijstaan, is het een jaar nadat het onderzoek naar de verpleeghulp startte, nog steeds geen sprake van enige helderheid. ,,We worden geacht te raden naar hoe het Openbaar Ministerie het een en ander interpreteert’’, reageert Van Bel. ,,Kennelijk is het OM nog bezig met het onderzoeken van het causaal verband.’’ ,,We zijn nu een jaar bezig en tot op heden wordt steeds alles uitgesteld’’, vult Van Haneghem aan. ,,Die onduidelijkheid knaagt ook aan onze cliënt. Waarvan hij daadwerkelijk van wordt verdacht en voor vervolgd wordt, dat blijft nog de vraag.’’ 

Elke ochtend op de hoogte met het laatste nieuws van Hoeksche Waard? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.