Volledig scherm
Eerder onderzoek door de politie rond de woning van Nathalie Polak in Buren. © William Hoogteyling

Vermoorde Nathalie Polak (21) mogelijk ook verkracht

In de Arnhemse rechtbank begint vanmiddag het proces tegen de 46-jarige Gerard van D. uit Tiel. Hij wordt ervan verdacht dat hij in de nieuwjaarsnacht in Buren de 21-jarige Nathalie Polak heeft vermoord en daarna haar huis in brand heeft gestoken. Mogelijk heeft Van D. haar ook verkracht. 

Op 1 januari 2018 meldt een begeleidster van een project begeleid wonen aan de Concorde in Buren dat er brand is in een appartement van een van de deelnemers. Vlot daarna worden ook een ambulance en een traumahelikopter gealarmeerd. Al snel wordt duidelijk dat er een slachtoffer te betreuren is. Behalve de jonge vrouw komen ook haar twee katten en hond om.

Bekenden en omwonenden noemen al snel de naam van Nathalie Polak, maar de politie kan dat niet bevestigen. De brand maakt het lastig de identiteit van het slachtoffer snel vast te stellen. Dna-onderzoek wijst na een paar dagen uit dat het daadwerkelijk om Nathalie gaat.

Op zaterdagavond 6 januari wordt een stille tocht gehouden voor het slachtoffer. Dezelfde dag kammen agenten de omgeving van de flat uit. Daarbij worden bruikbare sporen gevonden.

Moord

Dinsdag 16 januari wordt Gerard van D. uit Tiel gearresteerd. Hij wordt verdacht van moord of doodslag op Nathalie. Ook wordt hij verdacht van brandstichting. Bronnen zeggen tegen De Gelderlander dat Van D. Nathalie ook heeft verkracht. 

Volgens deze bronnen luidt een van de van de aanklachten gekwalificeerde moord of doodslag. Dat houdt in dat het levensdelict is gepleegd om een ander misdrijf – volgens bronnen dus de verkrachting van Nathalie – te verhullen. 

Zedendelict

Wat Van D. precies ten laste wordt gelegd, wil officier van justitie Aidan van Veen voorafgaand aan de eerste zitting nog niet zeggen. Justitie wil formeel ook niet bevestigen dat er een zedendelict op de dagvaarding staat. ,,Dat wordt pas op zitting bekend'', zegt een woordvoerder.

Volledig scherm
Flyer die de politie in Buren heeft uitgedeeld naar aanleiding van de moord op Nathalie Polak. © Politie

Volgens bekenden van Nathalie kenden ze Van D. uit Tiel. Wat de relatie tussen de twee was, is niet helder. Michel IJsseldijk, de advocaat van D. wil niet op de zaak ingaan. De zaak wordt nog niet inhoudelijk behandeld, dat gebeurt later dit jaar.