Volledig scherm
Enkele van de Engelandvaarders met prinses Beatrix bij hun allerlaatste reünie. © videostill

Verzetsheld Charles Bartelings (97) overleden in Den Haag

Engelandvaarder Charles Bartelings is zondag in Den Haag op 97-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie via een overlijdensbericht in NRC bekendgemaakt.

Bartelings werd geboren op Sumatra. Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, woonde hij in Den Haag. Bartelings hielp onder meer bij het verspreiden van illegale bladen. Hij werd in 1941 door een vriend verraden en enkele uren verhoord op het Binnenhof door de Sicherheitsdienst.

Na zijn vrijlating voelde Bartelings zich niet meer veilig in Nederland en vluchtte Engeland. Een barre tocht via onder andere Frankrijk, Spanje, Portugal en Gibraltar volgde, en na anderhalf jaar kwam hij in Engeland aan. Daarna werd hij naar Australië gestuurd om acties uit toe voeren in het door Japan bezette gebied.

Bartelings was vorig jaar augustus bij de laatste reünie van de Engelandvaarders. Omdat nog maar weinig van hen over zijn gebleven, is besloten de bijeenkomsten niet meer te organiseren.

  1. Grote brand bij afvalverwerker in Hengelo, rook naar binnenstad

    Grote brand bij afvalver­wer­ker in Hengelo, rook naar binnenstad

    Op het terrein van afvalverwerker Twence in Hengelo vecht de brandweer met man en macht tegen een brand in een composteringshal van het bedrijf. Het gaat om een brand in een pand van 10.000 vierkante meter dat volledig in vlammen staat, zo meldt de brandweer. Er komt veel rook vrij bij de brand en die trekt in de richting van de binnenstad van Hengelo. Inwoners van Hengelo krijgen nadrukkelijk het advies om ramen en deuren te sluiten.