Volledig scherm
ME controleert auto's op de invalswegen naar Enschede. Supporters van Antwerp kondigden aan dat ze ondanks het verbod van burgemeester Van Veldhuizen toch naar de stad zouden komen. © Emiel Muijderman

Vier Belgen met ‘verzwaarde handschoenen’ opgepakt in Enschede

Er zijn vijf mannen aangehouden in Enschede donderdagavond, waarvan vier mannen met een Belgische nationaliteit. Ze vielen door de mand bij een van de vele politiecontroles rond de stad. Alle toegangswegen naar Enschede werden gecontroleerd vanwege de dreiging van de komst van ruim duizend Royal Antwerp-supporters.

De vier mannen met een Belgische nationaliteit werden gecontroleerd aan de Westerval/Parkweg. In hun voertuig werden handschoenen aangetroffen die waren verzwaard met zand. De vijfde persoon, de politie meldt niet of deze ook een Belgische nationaliteit heeft, werd aangehouden in de omgeving van de Grolsch Veste. Hij vervoerde een honkbalknuppel in zijn auto.

Burgemeester Onno van Veldhuizen stelde donderdagochtend een noodbevel in voor de gehele gemeente. Dat houdt in dat mensen die uit Antwerpen komen zonder een verklaring kunnen worden weggestuurd uit Enschede. Als ze dan nogmaals betrapt worden bij een controle, mogen ze worden aangehouden. De man die een honkbalknuppel bij zich droeg wordt ook verdacht van het overtreden van de wet wapens en munitie.

Geen uit-publiek

Burgemeester Onno van Veldhuizen van Enschede besloot eerder deze week om geen uit-publiek toe te staan bij het Europaleagueduel AZ-Royal Antwerp. De veiligheid in de stad en rond het stadion kon anders ‘onvoldoende worden gewaarborgd’, stelde de gemeente. Dat besluit stuitte honderden aanhangers van Royal Antwerp tegen de borst; zij dreigden, ondanks een verbod, alsnog naar Enschede te komen. Er is daarom extra politiepersoneel ingevlogen uit onder meer Amsterdam, Limburg en Noord-Nederland, omdat de politie Oost-Nederland vanwege vakantie met een krappe bezetting zit. 

Tot nu toe zijn er weinig Belgen gesignaleerd in de binnenstad.

  1. Vader omgekomen zusjes spoorongeval Oss: ‘We blijven hopen dat ze er op een dag weer zijn’
    VIDEO

    Vader omgekomen zusjes spooronge­val Oss: ‘We blijven hopen dat ze er op een dag weer zijn’

    De vader van Dana en Liva, de twee zusjes die zijn omgekomen bij het spoorongeluk met de Stint, precies een jaar geleden, heeft vanmiddag tijdens de herdenkingsdienst in Oss iedereen bedankt die aan het monument heeft meegewerkt. Hij stond in een emotionele speech stil bij het verlies van zijn dochters. ,,Soms loop ik naar de kamer in de hoop dat daar twee hele mooie meisjes liggen.’’