'Vier op de tien zwangere vrouwen krijgen met discriminatie te maken'
VIDEORuim veertig procent van de jonge moeders heeft de afgelopen jaren te maken gekregen met zwangerschapsdiscriminatie, blijkt uit onderzoek van het College voor de Rechten van de Mens. Een percentage dat maar niet wil dalen.
Delen per e-mail
,,Zwangerschapsdiscriminatie op de Nederlandse arbeidsmarkt is in de afgelopen acht jaar een onverminderd groot probleem gebleven”, concludeert het College voor de Rechten van de Mens in zijn rapport dat vandaag verschijnt. De reden voor die conclusie: van de 1150 jonge moeders die het College bevroeg gaf 43 procent aan dat ze zich weleens terugvonden in situaties die als discriminerend kunnen worden gezien. Opvallend genoeg: dat percentage is vrijwel gelijk aan de cijfers uit dezelfde onderzoeken die het college in 2016 én 2012 al deed.
Iedereen weet inmiddels toch wel dat je bij een sollicitatiegesprek niet aan een vrouw moet vragen of ze een kinderwens heeft. Waarom blijft het een probleem?
Justin Hoegen Dijkhof, onderzoeker bij het college: ,,Het is een heel complex probleem dat in heel veel verschillende fases van het arbeidsproces kan opduiken. Veel werkgevers zijn nog altijd niet op de hoogte van wat wel en niet mag, of denken vooral vanuit economisch perspectief.”
Wat zijn de meeste voorkomende vormen van zwangerschapsdiscriminatie?
,,Bij sollicitaties wordt vrouwen nog steeds gevraagd naar een kinderwens of het combineren van een gezin en een baan. Een op de tien vrouwen geeft aan dat hun expliciet verteld is dat dit de reden is dat ze een baan niet hebben gekregen. Daarnaast worden regelmatig tijdelijke contracten die rond een zwangerschap aflopen niet verlengd. Of gaat het nieuwe contract pas in na het bevallingsverlof, wat ook niet mag. Jonge vrouwen hebben vaak tijdelijke contracten, dus komen relatief vaak in die situatie. Maar ook als je een vast contract hebt, kan het misgaan, zoals het mislopen van een promotie vanwege zwangerschap.”
Weinig vrouwen doen daadwerkelijk melding als er zoiets gebeurt. Hoe komt dat?
,,Maar 11 procent van de vrouwen meldt het intern (binnen het bedrijf) of extern (bij een klachtencommissie). En dat doen ze ook vaak pas als echt hun baan op het spel staat. Vrouwen melden het vaak niet omdat ze geen gedoe binnen hun bedrijf willen hebben. Of omdat het extra stress kan opleveren in een periode van je leven die toch al stressvol is.”
Wat moet er veranderen?
,,Goede, structurele voorlichting is belangrijk. Naar aanstaande moeders zelf, bijvoorbeeld via consultatiebureaus en GGD’s. Maar ook zeker naar werkgevers, want daar moet het probleem worden opgelost. Ze zeggen vaak: we weten dat arbeidsdiscriminatie bestaat, maar bij ons gebeurt het niet. Als je beter doorvraagt, blijkt het toch wel het geval. De werkgever is er verantwoordelijk voor dat een werknemer zwangerschap en werk goed kan combineren.”
Waarom bereiken mannen sneller de top dan vrouwen? Bekijk het onderstaande college van de Universiteit van Nederland om achter het antwoord te komen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Nederland nog niet hersteld van valse start: karrenvrachten vaccins in vriezer
Van de 550.000 coronavaccins die Nederland aan het einde van deze week heeft ontvangen, liggen er nog honderdduizenden in de vriezer. Daarmee bungelen we nog steeds onderaan de internationale lijstjes. Hoe kan dat toch? -
PREMIUM
Langer wachten tussen twee coronaprikken, kan dat zomaar?
Door anders om te gaan met de vaccinvoorraden en met de periode tussen de twee prikken wil het kabinet sneller gaan inenten tegen het coronavirus. De mitsen en maren op een rij. -
PREMIUM
Wat als avondklok ook niet werkt? ‘Doen te weinig om files met ambulances te voorkomen’
Een avondklok en nog minder bezoek moet voorkomen dat ziekenhuizen straks uitpuilen met patiënten. Maar wat als dat ook niet werkt? Gezondheidseconoom Marcel Canoy vindt dat we nog veel te weinig doen om files met ambulances te voorkomen. ,,Zet het leger nog meer in, wees creatief met vrijwilligers en kijk naar het gebruik van leegstaande hallen.’’ -
Opnieuw sneeuw? Winterse verrassing is niet uitgesloten
Zulke sneeuwpret als afgelopen weekend, dát hoeven we niet te verwachten. Maar een ‘winterse verrassing’ is zeker niet uitgesloten, zegt meteoroloog Wilfred Janssen van Weerplaza. -
PREMIUM
Column Als politiek niets meer dan een spelletje wordt, zouden we zomaar kunnen vergeten dat het om échte mensen gaat
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt.
-
Halsema haalt uit naar complotdenkers: ‘Bedroevende suggesties over undercovers Museumplein’
Burgemeester Femke Halsema heeft korte metten gemaakt met ‘buitengewoon kwalijke complottheorieën’ over de inzet van undercoveragenten (ook wel 'stillen' of 'romeo's' genoemd) tijdens de uit de hand gelopen demonstratie zondag op het Amsterdamse Museumplein. -
PREMIUM
column Saskia Noort Mark Rutte, geef ons dat licht in plaats van het eeuwige ge-jamaar
Saskia Noort schrijft wekelijks over nieuws dat haar raakt. De schrijfster was ontroerd door de inauguratie van Joe Biden en vergelijkt de VS met Nederland. -
Scholieren willen aanpassing van centraal examen: ‘Leerlingen worden nu niet goed voorbereid’
Scholieren vinden dat het centraal eindexamen niet ‘gewoon’ kan doorgaan. Het Laks stelt dat examenkandidaten zich niet goed kunnen voorbereiden door de tweede lockdown en 1,5 meter afstand in de klassen. Wat de scholieren betreft zou een examen met alleen de kernvakken Nederlands, wiskunde en Engels beter zijn.