Vliegbasis wist van naderend onweer, maar waarschuwde door bliksem getroffen leerlingen niet
De blikseminslag die bijna twee jaar geleden uit het niets een groep militairen in opleiding trof, blijkt toch geen ‘stom toeval’, zoals eerder werd gedacht. De weerkamer van vliegbasis Woensdrecht was wel degelijk op de hoogte van het snel naderende onweer, maar de 14 leerlingen en hun instructeurs die in het veld waren, werden daarover niet geïnformeerd.
Delen per e-mail
Dat blijkt uit een rapport van de Inspectie Veiligheid Defensie (IVD). Volgens de onderzoekers registreerde de weerkamer van de vliegbasis de eerste bliksemontlading al ruim een uur voor de fatale inslag, waarbij een leerling zwaar gewond raakte. Die weerswaarschuwing werd ook breed gedeeld op de basis. Zelfs een aannemer die aan het werk was, werd op de hoogte gebracht. Toch bereikte het nieuws over de blikseminslagen boven de basis niet de leerlingen en hun instructeurs die elders op het terrein waren. Volgens de onderzoekers kon dat gebeuren, omdat er geen afspraak was gemaakt dat ze dat moesten doen, schrijven ze.
Half Nederland vroeg zich na het ongeval af hoe de luchtmacht zo stom kon zijn dat het naderende onweer niet zag aankomen. Die dag was er noodweer voorspeld, alleen gaf het KNMI pas code geel af voor de middag. De luchtmacht zelf was ook met stomheid geslagen dat het in de ochtend zo mis kon gaan. De verklaring van commandant Ben Kamstra van de basis kort na het ongeval was dat ‘de natuur zich nu eenmaal niet laat sturen’. De instructeurs wisten dat er slecht weer op komst was, maar dat zou pas ’s middags arriveren, zo bleek uit de weerapps die ze gebruikten. Ze zouden drie uur eerder dan dat geplande moment al opbreken. Normaal gesproken zou dat ruim voldoende moeten zijn. De bliksem die even voor half negen ’s morgen insloeg, kwam totaal onverwachts, zo vertelde hij destijds.
Het niet waarschuwen van de leerlingen was niet het enige dat mis ging. Volgens de inspectie hebben de instructeurs weliswaar levensreddend werk verricht, alleen was dat vooral te danken aan hun ervaring. Binnen tien minuten was de getroffen leerling gereanimeerd en naar een punt gebracht waar de ambulance kon komen.
Maar volgens de onderzoekers was er geen duidelijk medisch evacuatieplan. Dat kwam mede doordat er onvoldoende zicht was op de risico’s bij het opleiden van militairen die buiten defensie ook nog een opleiding volgen, de zogenoemde VeVa-leerlingen. Ook was nergens vastgelegd hoe de instructeurs in geval van slecht weer moesten handelen.
De leerlingen oefenden het bewaken van een bosperceel toen het mis ging. Ze schminkten elkaar en gingen met hun spullen in een rondje liggen om zo het zogenoemde ‘rondom beveiligen’ te trainen. Totdat om precies 08.29 uur die oorverdovende knal klonk. De bliksem had een boom geraakt. De jongen die er het dichtst bij lag, bleef bewusteloos liggen. De instructeurs die de groep begeleidden, bedachten zich geen moment. Razendsnel gingen ze iedereen langs, belden 112 en begonnen ze met het reanimeren van de bewusteloze leerling. Hij heeft het mede daardoor overleefd. Uit de reconstructie die de IVD maakte blijkt nu dat er paniek uitbrak onder de leerlingen omdat niemand precies besefte wat er aan de hand was. Alle studenten voelden in meer of mindere mate de elektriciteit van de inslag.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
OM wil beruchte kettingrukker (26) vervolgen voor zeventien diefstallen
Het Openbaar Ministerie wil Jimmy de G. (26), beter bekend als ‘de kettingrukker’, vervolgen voor zeventien diefstallen. Dit blijkt vandaag tijdens een regiezitting in de rechtbank in Alkmaar. De man uit Uithoorn wordt ervan verdacht tientallen vrouwen met grof geweld van hun halsketting te hebben beroofd. -
Dreigingsbeeld
NCTV: Zorgen om aanhoudende coronaprotesten
De aanhoudende coronaprotesten in Nederland hebben nog tot ‘relatief weinig extremisme geleid’, maar kunnen wel gaan leiden tot gebruik van geweld. Daarbij vormen vooral ‘onvoorspelbare gevaarlijke eenlingen’ een veiligheidsrisico. Dat stelt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) in een vanmiddag verschenen analyse van de coronaprotesten in Nederland. -
PREMIUMColumn
Seks is geen recht, hè. Nee is nee en geen zin is geen zin
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
PREMIUM
Cartoonist beschuldigt DierenLot van ‘pikken’ logo: ‘Goed doel weigert mijn prijs te betalen’
DierenLot wordt door cartoonist Jan Dirk Barreveld (47) voor de rechter gesleept. De maker van stripkarakter Eugène beschuldigt de hulporganisatie van inbreuk op het auteursrecht. Het landelijk bekende logo van het goede doel, waarbij een katje een hond troost, zou al jarenlang zonder zijn toestemming worden gebruikt. -
VIDEO
Opnieuw loopt kind weg bij Ruinerwoldse vader
Eén van de jongste vijf kinderen van de Ruinerwoldse vader die hem bleef steunen en sinds kort weer met hem samenwoonde, is alsnog bij hem vertrokken. Dat blijkt uit de laatste aflevering van de documentaire De kinderen van Ruinerwold, die woensdagavond door bijna 1,3 miljoen mensen werd bekeken.
-
MH17-verdachten krijgen schadeclaim van miljoenen euro's: ‘Emotionele bankrekening in het rood’
De verdachten van het neerschieten van vlucht MH17 zouden miljoenen euro's aan schadevergoeding moeten betalen aan de nabestaanden van de 298 slachtoffers. Dat stelde het Rechtsbijstandsteam van die nabestaanden vanmiddag in de rechtbank. Zij dienden tijdens het MH17-proces namens 290 personen schadeclaims in van tussen de 40.000 en 50.000 euro. -
PREMIUMInterview
Topvrouw inspectie: ‘Langzaam voltrekt zich een drama in het onderwijs’
De Inspectie van het Onderwijs luidt de noodklok over de taal-, reken- en maatschappelijke vaardigheden van leerlingen, die tijdens de coronacrisis alleen maar extra klappen hebben opgelopen. Dus zijn wat inspecteur-generaal Alida Oppers betreft structurele verbeteringen essentieel om het onderwijs weer op peil te brengen. En te voorkomen dat jaarlijks duizenden jongeren de maatschappij in moeten zonder de minimaal benodigde vaardigheden. -
PREMIUMvideo
Kabinet wil wekelijks kijken naar soepeler coronamaatregelen
Het kabinet wil wekelijks gaan bekijken of er coronamaatregelen versoepeld kunnen worden. Dat zei minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) vanavond na afloop van het Veiligheidsberaad (de voorzitters van de 25 veiligheidsregio’s) met het kabinet.