Vragen over de avondklok: kan ik ‘s avonds nog een trein of bus pakken?
Blijven treinen, bussen en trams rijden? En kan ik midden in de nacht nog eten laten bezorgen? Vind hier de antwoorden op praktische vragen over de avondklok.
Delen per e-mail
Hoe laat gaat de avondklok in?
Oorspronkelijk wilde het kabinet dat de avondklok om 20.30 uur zou ingaan. Maar er kwam een compromis met de Tweede Kamer om die een halfuur uit te stellen. Dus vanavond om 21.00 uur is het zover. De avondklok duurt 7,5 uur. De avondklok geldt vooralsnog elke avond en nacht tot 04.30 uur op woensdagochtend 10 februari.
Met welke reden mag je wel naar buiten?
Onder anderen mensen die voor hun werk onderweg zijn of in een medische noodsituatie verkeren mogen de straat op. Op de persconferentie benadrukte premier Rutte dat voor mantelzorgers ook een uitzondering geldt. Noodzakelijk is wel dat zij een zelf ondertekende officiële verklaring kunnen overleggen, die kan worden gedownload van de site van de Rijksoverheid. Wie voor zijn werk op pad is heeft ook een officiële werkgeversverklaring nodig.
De hond uitlaten mag wel gewoon, maar alleen in je eentje en met het dier aan de lijn.
Hoe hoog is de boete als ik zonder uitzondering op straat ben?
Een avondklokboete is 95 euro. Dat betekent dat je niet meteen een strafblad krijgt als een agent je ‘s avonds beboet.
Volgens Rutte is het vervalsen van de officiële verklaringen een ernstiger vergrijp, en dus een misdrijf.
Kan ik ‘s avonds nog wel de trein pakken?
Treinen, trams en bussen blijven gewoon rijden, ook na 21.00 uur. ,,Het ov is er juist voor de mensen die ervan afhankelijk zijn, omdat ze bijvoorbeeld in de zorg of in de dienstverlening, bevoorrading aan de slag moeten blijven”, zei staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur) daarover.
Alleen stadsvervoerders RET en HTM hebben minimale aanpassingen in hun dienstregeling aangekondigd. De NS rijdt überhaupt al met minder (nacht)treinen wegens de lockdown.
Mocht een vervoerder verder willen afschalen, dan kunnen ze dat overleggen met de autoriteit die verantwoordelijk is voor het openbaar vervoer, bijvoorbeeld de gemeente.
NS is een van de organisaties die voor een grote groep werknemers een werkgeversverklaring moet regelen. Volgens de staatssecretaris zal de NS hier geen problemen mee hebben.
Controleert een conducteur dan of ik een geldige reden heb om in de trein te zitten?
Nee. Branchevereniging OV-NL liet al weten dat de verantwoordelijkheid om te bepalen of een reis nodig is, bij de reiziger ligt. ,,Wij doen een nadrukkelijk beroep op onze reizigers om zich te houden aan alle maatregelen van het kabinet”, zei voorzitter Pedro Peters.
Volgens de vereniging gaat ov-personeel niet controleren of reizigers een geldige reden hebben om op pad te zijn. Die taak ligt volgens OV-NL bij de politie.
Krijgen daklozen ook een boete?
Op de website van Rijksoverheid staat dat 'een dak- of thuisloze die buiten wordt aangetroffen zonder andere reden dan dat hij geen onderdak heeft, zo mogelijk wordt doorverwezen naar een opvangadres’.
Kan ik ‘s nachts nog eten laten bezorgen?
Tijdens de persconferentie woensdag moest minister-president Mark Rutte het even navragen. Al snel kon hij melden dat maaltijdbezorgers 's avonds gewoon kunnen werken. Uiteraard als ze een werkgeversverklaring bij zich hebben.
Tot hoe laat blijft de supermarkt open?
Veel supermarkten gaan met de komst van de avondklok eerder dicht, namelijk om 20.45 uur. De winkels zijn blij dat het kabinet rekening heeft gehouden met de ‘logistieke operatie’. Dus het werk van vakkenvullers en personeel van distributiecentra bijvoorbeeld.
De vroegere sluiting betekent volgens branchevereniging CBL dat er minder uren in een dag zijn om boodschappen te doen. Rutte raadde aan om daarom ook eens 's ochtends naar de supermarkt te gaan. Het CBL ondersteunt met klem die oproep.
Bekijk hier alle video's over het coronavirus.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMcolumn
Dat de Boekenweek niet doorgaat voelt wrang in deze gepolariseerde tijden
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
Geen versoepelingen
'Negatief reisadvies tot 15 april; zwemles weer na medio maart’
Het kabinet verlengt het negatieve reisadvies voor reizen naar het buitenland tot 15 april. Dat betekent dat mensen wordt afgeraden om te reizen als ze geen noodzakelijke reden hebben. Vanaf medio maart wordt het wel weer mogelijk voor kinderen om zwemles te volgen in binnenbaden. Bronnen bevestigen berichtgeving hierover. -
PREMIUM
Zeven vragen over de avondklok: waarom krijgen talkshowgasten wel een vrijbriefje?
Tenzij de Tweede Kamer het donderdag blokkeert, wordt in ons land vanaf zaterdag of zondag een avondklok van kracht vanaf 20.30 uur ’s avonds. Hondeneigenaren en talkshowgasten worden ontzien, voor veel anderen ‘wordt het niet leuk’. -
PREMIUMamsterdam
Ongeloof bij brandweer die baby uit container redde: ‘Het was onvoorstelbaar’
De pasgeboren baby die twee weken geleden in een ondergrondse vuilcontainer in Amsterdam was achtergelaten, is gered door de brandweermannen van kazerne Anton in Amsterdam-Zuidoost. Het heeft grote impact op hen. -
PREMIUM
Fotomodel Carolien (39) mogelijk aan ghb overleden, vriend voorlopig vrij: ‘Ik zit in een hele slechte horrorfilm’
Vol zenuwen komt Werner van de V. donderdagochtend het Paleis van Justitie in Arnhem binnenlopen. Hij wordt verdacht van de moord op zijn 39-jarige vriendin Carolien. Toch zit hij niet meer achter tralies. Hoe kan dat?
-
‘Corrupte agent’ aangehouden na grootste Nederlandse opsporingsonderzoek ooit
Een 30-jarige agent van de Amsterdamse politie is door de rijksrecherche aangehouden op verdenking van corruptie. Hij zou informatie hebben verkocht aan criminelen. Een onderzoeksrechter besloot gisteren dat de man nog zeker twee weken in de cel blijft. Hij is beschuldigd van schending van zijn geheimhoudingsplicht, computervredebreuk en omkoping. -
Talkshowgasten uitgezonderd van avondklok, Jinek en Op1 gaan door
Mensen die ‘s avonds te gast zijn in liveprogramma’s op tv vormen een uitzondering bij de avondklok die komend weekend in moet gaan. Als ze een uitnodiging van de omroep hebben, mogen ze na 20.30 uur toch over straat. Dat vertelde premier Mark Rutte vanmiddag op de persconferentie over de nieuwe coronamaatregelen. -
Kind (5) op step overleden door aanrijding in Staphorst
Een 5-jarig jongetje is vanavond om het leven gekomen bij een ongeluk in Staphorst. Het kind werd op zijn step aangereden door een personenauto. Dit bevestigt een woordvoerder van de politie.