Volledig scherm
Monniksgier Carmen vrat in 2005 haar buikje rond in de Oostvaardersplassen, maar was geen partij voor een NS-trein. © Dutchbirding/Leo Boon

Vreemde vogel: zeldzame monniksgier laat zich zien in Drenthe

Vogelaars hebben boven het Drentse natuurgebied De Onlanden, ten westen van de stad Groningen, een uiterst zeldzame vogel gespot. Het gaat om de monniksgier, die met een spanwijdte tot wel drie meter de grootste roofvogel van Europa is. Het dier is niet uniek, maar wel een bijzondere verschijning voor ons land.

Mark Wolvenne on Twitter

Gerwin van der maat maakte deze foto van de Monniksgier in Hellendoorn vanmorgen.

De monniksgier komt normaal gesproken alleen in het bergrijke zuiden van Europa voor, maar voor dit exemplaar is het blijkbaar goed toeven in ons land. Gisteren werd de gier gezien in de buurt van Eelderwold, meldt RTV Drenthe. Vandaag werd ook een monniksgier, mogelijk hetzelfde exemplaar, gezien boven Hellendoorn op de Sallandse Heuvelrug in Overijssel.

De bruinzwarte monniksgier dankt zijn naam aan de veren in zijn nek die, in combinatie met zijn kale kop, op de pij van een monnik lijken. Het is een aaseter die van grote hoogte naar kadavers speurt. Het broedgebied strekt zich uit van Turkije tot Spanje, en ook op Mallorca komen ze voor. Het laatste exemplaar dat in 2005 bij de Oostvaardersplassen neerstreek, kwam tegen een trein aan haar einde.

Nieuw leefgebied

Volledig scherm
In Hees werden deze week twee gieren gespot: een vale (r) en een monniksgier. © Jelle van den Berghe

Van de vogelsoort zouden nog zo’n 2000 paren in Europa leven en hoewel zeldzaam is het dier niet bedreigd. De populatie groeit en jonge gieren zijn op zoek naar nieuw leefgebied. Bij mooi weer kunnen de dieren enorme afstanden afleggen, aldus deskundigen. Zo weten de vogels op doorreis zelfs Scandinavië te bereiken. De kans is groot dat ze de komende tijd vaker worden gezien in ons land. 

Afgelopen week werden in het Belgische Hees, nabij Maastricht, een vale en een monniksgier waargenomen. ,,De vale gier komt heel af en toe langs, maar bij mijn weten is het pas de derde keer dat we een monniksgier zien in België’’, vertelde de Belgische vogelliefhebber Jelle van den Berghe. Op ‘blijvertjes’ hoeven we in ons vlakke Nederland echter niet te rekenen. Er zou bovendien te weinig voedsel te vinden zijn.

  1. Passagier wil meer beelden van tramaanslag zien, OM zegt dat er niet meer beelden van hem zijn

    Passagier wil meer beelden van tramaan­slag zien, OM zegt dat er niet meer beelden van hem zijn

    Een van de inzittenden van de Utrechtse tram waarin vorig jaar een aanslag werd gepleegd, eist inzage in meer camerabeelden van het moment van de aanslag. Hij is ervan overtuigd dat Gökmen Tanis ook op hem heeft geschoten en wil de beelden daarvan zien. Volgens het Openbaar Ministerie zijn alle beelden met de passagier al bekeken en is daarop niet te zien dat Tanis op hem schiet. Toch gaan OM en de passagier nog een keer in overleg, zo was de uitkomst van een kort geding vanmiddag.