Volledig scherm
PREMIUM
Leerlingen Dean en Janna en begeleidster Regine Gijben. © Bert Beelen

Waarom particulier onderwijs in trek is: veel vrijheid, maar ook gewoon rekenen en taal

Een gedicht op rijm in plaats van een rapport, houthakken op het schoolplein. Particuliere scholen hebben de vrijheid en ze nemen een vlucht in Nederland. Ouders betalen grif die 300 euro per maand.

Als Dean (7) en Janna (9) tegelijk griep krijgen, dan blijft hun school dicht tot een van de twee weer is opgeknapt. Basisschool Dolomiet in Berg en Dal, gehuisvest in een oud verzorgingshuis, heeft op dit moment twee leerlingen. ,,Er is een derde op komst”, zegt Regine Gijben vrolijk. ,,Er komt een meisje proefdraaien.” 

De particuliere IBBO basisschool (IBBO staat voor Ik Ben Bewust Onderwijs) die Gijben heeft gesticht, is aan zijn vierde schooljaar bezig. Leerkrachten heten hier begeleiders en er zijn er altijd twee aanwezig. Dean en Janna zijn bofkonten. Ze krijgen één-op-één les. 

Kom daar maar eens om in onderwijsland. Dat wordt al jaren geteisterd door het lerarentekort, waardoor een eigenlijk al gepensioneerde meester reken- en taalles geeft in de deuropening van zijn lokaal, zodat hij ook nog een oogje kan houden op een tweede groep. Want het is dát, of allemaal weer naar huis.

Kriegel

Of Dean en Janna niet af en toe hartstikke kriegel worden van al die aandacht? Je omdraaien en even iets uitvreten met je achterbuurman, is er niet echt bij zo. Gijben denkt even na. ,,Nee. Daar merk ik niks van. Maar als de ene er niet is, dan vindt de andere dat één dagje nog wel leuk, maar daarna niet meer.”

Dan lopen de twee schoolgenootjes de stiltekamer binnen voor het ritueel waarmee ze de dag op Dolomiet afsluiten. ,,Hé, papa staat al buiten”, zegt Janna opgetogen, maar toch gaat ze vijf minuten rustig in de cirkel staan. Naast Dean die al waarschuwt dat hij veel wil vertellen over de apotheek die ze net hebben nagespeeld in de les over hulpdiensten.

Quote

Ik was te weinig bezig met de kinderen en te veel met rapporte­ren. Hier doen we dat anders

Begeleidster
 1. Coronavirus op eiland Tenerife en seksuele voorlichting met Kim Holland in Ochtend Show to go

  Coronavi­rus op eiland Tenerife en seksuele voorlich­ting met Kim Holland in Ochtend Show to go

  Pornoactrice en ondernemer Kim Holland is morgen te gast in De Ochtend Show to go. Holland vertelt ons over de seksuele voorlichting op scholen in het land. Techverslaggever David Bremmer gaat in op de groeiende commotie rond 5G-zendmasten. We skypen hier ook over met Leo Lagendijk van het Kennisplatform EMV. De show wordt gepresenteerd door Hila Noorzai en is vanaf 07.30 uur live te zien in onze app en op de site.
 2. Bruiloftschutter verrichtte 'goede daad' door pistool uit handen van heethoofd te trekken
  eis: 18 jaar cel

  Bruiloft­schut­ter verrichtte 'goede daad' door pistool uit handen van heethoofd te trekken

  Tugay G. dacht naar eigen zeggen een goede daad te verrichten toen hij op een bruiloft een pistool in handen kreeg van ‘een heethoofd’. Dan zou er tenminste niet mee geschoten worden. Maar even later haalde hij zelf drie keer de trekker over te midden van allerlei gasten. Het Openbaar Ministerie eist 18 jaar cel tegen de man die vorig jaar drie mensen verwondde bij een schietincident in Beckum Palace.