Warme zomer 2018 leidde tot
groot aantal verdrinkingen

Voor het eerst in bijna twintig jaar is het aantal verdrinkingsdoden in Nederland fors gestegen. In totaal verdronken vorig jaar 138 mensen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het gaat om 26 buitenlanders en 112 inwoners van Nederland. Dat laatste cijfer ligt liefst 30 procent hoger dan in 2017. 

De oorzaak voor de toename heeft het CBS niet onderzocht, maar een woordvoerder houdt er rekening mee dat het warme weer een rol heeft gespeeld. Volgens het KNMI was het de warmste zomer in drie eeuwen. ,,Bij warmer weer gaan meer mensen zwemmen, en dan is er ook meer risico op verdrinkingen.”

Die overtuiging heeft ook Marjolein van Tiggelen, woordvoerder van de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ). ,,De cijfers verbazen me niks. Wij zijn vorig jaar ook veel vaker gebeld. De hitte deed zich ook voor in een extreem lange periode. En waar mensen normaal vooral in het weekend gingen zwemmen, deden ze dat ook in de avonduren. In die zin is het logisch.”

Wat opvalt aan de nieuwe CBS-cijfers, is dat er niet meer kinderen en tieners zijn verdronken. Acht kinderen onder de tien kwamen om het leven in het water, dat is net zoveel als in 2017. Het aantal verdronken tieners daalde zelfs van 9 naar 6. 

Volwassenen

De toename in het aantal verdrinkingen deed zich dus vooral voor bij volwassenen. Onder hen steeg het aantal doden van 68 naar 98. Daarvoor heeft het CBS geen duidelijke verklaring. Mogelijk gaan veel volwassenen vooral het water in om verkoeling te zoeken, en blijven ze uit het water bij 'normale’ temperaturen. Van Tiggelen heeft ook de indruk dat het aantal mensen dat tot nu toe dit jaar verdronk weer op het oude niveau ligt.

Vroeger lag het aantal verdrinkingsdoden in Nederland een stuk hoger. In de jaren ’50 verdronken jaarlijks nog vier- tot vijfhonderd landgenoten. De afname sindsdien is vooral groot bij kinderen. In 1950 verdronken 266 kinderen, het laatste decennium zijn dat er gemiddeld acht per jaar. De oorzaak van die daling is volgens het CBS het betere zwemonderwijs en beter toezicht op populaire zwemlocaties.

Volledig scherm
Foto ter illustratie © Shutterstock
 1. Auschwitz-museum woest op Bol.com om verkoop 'hatelijke en gruwelijke' naziboeken

  Auschwitz-museum woest op Bol.com om verkoop 'hatelijke en gruwelijke' naziboeken

  Het museum Auschwitz Memorial doet een dringende oproep aan Bol.com en Amazon om per direct te stoppen met de verkoop van ‘hatelijke, gruwelijke en antisemitische boeken’. Omstreden boeken van auteurs zoals oorlogsmisdadigers Heinrich Himmler en Julius Streicher worden verkocht in de webshop van de bedrijven. Bol.com heeft begrip voor de oproep en begrijpt het sentiment, maar laat weten de boeken niet uit de verkoop te halen.
 2. Geen regels voor kindvloggers: ‘Bij sommige ouders staan de eurotekens in de ogen’
  PREMIUM

  Geen regels voor kindvlog­gers: ‘Bij sommige ouders staan de eurotekens in de ogen’

  Ze testen cosmeticaproducten, spelen met speelgoed of maken slijm. Hun video’s worden miljoenen keren bekeken en adverteerders betalen grof geld. Geen wonder dat het aantal kindvloggers met een eigen YouTube-kanaal is geëxplodeerd. Hoewel de regels voor kinderarbeid streng zijn, lijken kindvloggers vrij spel te hebben. En dat is een probleem, vinden experts. ,,Een kind is geen verdienmodel.”