Wat weten we over de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus?
Ook de Zuid-Afrikaanse mutatie van het coronavirus is in Nederland aangetroffen, zo maakte het RIVM vanmiddag bekend. Maar wat weten we eigenlijk van deze variant?
Delen per e-mail
Nog niet veel, zegt viroloog Ab Osterhaus. Net als de Britse variant lijkt de Zuid-Afrikaanse mutatie zich sneller te verspreiden. ,,Je zult steeds varianten krijgen die zich beter houden", stelt Osterhaus. Want virussen muteren.
Bij iemand uit Midden-Brabant is de Zuid-Afrikaanse variant aangetroffen. Deze Brabantse coronapatiënt werd op 22 december getest. In het laboratorium bleek diegene de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus onder de leden te hebben, zo maakte het RIVM vandaag bekend. Of de Brabander onlangs naar Zuid-Afrika is geweest, is nog onbekend.
Nu een Nederlander besmet blijkt met de Zuid-Afrikaanse variant, zal er ongetwijfeld onderzoek komen naar de werking van het vaccin. ,,Dat is natuurlijk belangrijk. Al is het gewoon noodzakelijk dat iedereen zich aan de regels houdt. Dan maakt het niet veel uit dat er mutaties zijn’’, aldus Osterhaus. ,,We weten bijvoorbeeld ook nog niet hoe deze mutatie zich tot de Britse verhoudt. Ook is niet te zeggen of we van deze variant zieker worden.”
Ziekteverloop
Met de informatie die er nu ligt, ziet het RIVM in ieder geval geen reden om aan te nemen dat het ziekteverloop anders is. Eigenlijk gelden op dit moment dezelfde gevolgen als bij de Britse variant: bij een snellere verspreiding, raken meer mensen besmet en kan de druk op de zorg verder toenemen.
Al suggereerde de Britse minister Matt Hancock vorige maand dat de nieuwe vorm van het virus uit Zuid-Afrika ,,zeer zorgwekkend was, omdat het besmettelijker is en meer gemuteerd lijkt te zijn dan de variant die in het Verenigd Koninkrijk is geïdentificeerd”. Hancock koppelde daar meteen reisbeperkingen aan voor Zuid-Afrika.
De Zuid-Afrikaanse minister van Volksgezondheid Zwelini Mkhize betwistte deze uitspraken. ,,Op dit moment is er geen bewijs dat 501.V2 besmettelijker is dan de Britse variant, zoals is gesuggereerd door de Britse minister van Volksgezondheid”, aldus Zwelini Mkhize.
Volgens viroloog Osterhaus is het belangrijk om goed te kijken naar wat er in Engeland en Zuid-Afrika gebeurt, omdat zij voorlopen. Overigens is de Zuid-Afrikaanse mutatie ook al in andere Europese landen, waaronder Frankrijk, Oostenrijk en Noorwegen.
Bekijk hier onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMvideo
94 kilo, 1,86 meter lang en luistert naar de naam Jansen: Frank is dé gemiddelde Nederlander
Het zou je maar overkomen: in álles gemiddeld zijn. Een topprestatie zou je denken, maar verdient het wel een Nobelprijs om als ‘volstrekt gemiddeld’ betiteld te worden? Frank Jansen uit Wijchen is de ‘gelukkige’. -
video
NS maakt miljarden verlies: overheidssteun nodig om dienstregeling te kunnen rijden
De coronacrisis treft NS nog véél zwaarder dan gedacht. De vervoerder heeft vorig jaar een nettoverlies van 2,6 miljard euro geleden. Om de dienstregeling dit en volgend jaar te kunnen blijven rijden, is volgens topvrouw Marjan Rintel nieuwe overheidssteun nodig. -
Inwoners van Moskou mogen stemmen over de terugkeer van ‘Bloedige Felix’
De bewoners van Moskou kunnen vanaf donderdag een week stemmen over de vraag of het standbeeld van de stichter van de geheime dienst van de Sovjet-Unie moet terugkeren in het centrum van de stad. Het standbeeld van Felix Dzerzjinski (1877-1926) werd in 1991 door een woedende menigte neergehaald, maar is bewaard gebleven in en speciaal park vol met weggesleepte Sovjethelden. -
Vliegbasis wist van naderend onweer, maar waarschuwde door bliksem getroffen leerlingen niet
De blikseminslag die bijna twee jaar geleden uit het niets een groep militairen in opleiding trof, blijkt toch geen ‘stom toeval’, zoals eerder werd gedacht. De weerkamer van vliegbasis Woensdrecht was wel degelijk op de hoogte van het snel naderende onweer, maar de 14 leerlingen en hun instructeurs die in het veld waren, werden daarover niet geïnformeerd. -
NS: Treinkaartje niet duurder, ondanks megaverlies
Reizigers mogen niet de dupe worden van het rampjaar van NS. Topvrouw Marjan Rintel zegt dat treinkaartjes niet in prijs omhoog zullen gaan. Maar dan moet het kabinet wel meewerken en met voldoende geld over de brug komen, zegt ze erbij.
-
Heitje voor karweitje werd twee jonge meisjes (8) in Coevorden fataal: ‘Het is verschrikkelijk’
Het verdriet in Coevorden (Drenthe) is groot na het overlijden van twee 8-jarige meisjes door een aanrijding met een auto dinsdag. De slachtoffers en een derde meisje wilden mogelijk aan het eind van de middag te voet een 80-kilometerweg oversteken toen het ongeluk gebeurde. -
Pakketbezorger reed twee keer over man (42) heen die hem aansprak op rijgedrag
De 19-jarige pakketbezorger Tarik O. uit Woerden is twee keer over de man heengereden die hem vorig jaar in Wijchen aansprak op zijn rijgedrag. O. reed het 42-jarige slachtoffer aan, hij werd een stuk meegesleurd op de motorkap. Toen hij onder de auto terechtkwam, zou de pakketbezorger de bus in z’n achteruit hebben gezet en nogmaals over de man heen zijn gereden. Het slachtoffer overleed op straat, voor de ogen van zijn vrouw. -
VIDEO
18 jaar cel in hoger beroep voor Posbankmoord, nabestaanden Alex Wiegmink ‘vinden het goed zo’
Souris R. is vrijdag in hoger beroep veroordeeld tot achttien jaar cel voor zijn aandeel in de Posbankmoord in januari 2003. Het OM had bij het gerechtshof in Den Haag een celstraf van twintig jaar geëist tegen de 47-jarige verdachte uit Veghel. Hij was niet bij de uitspraak aanwezig.