Volledig scherm
Toeristen met paraplu's trotseren de regen in de oude haven van Volendam. © ANP

We hebben het dieptepunt van de zomer bereikt

Kletsnatte dag, druilerig, natste locaties, koudste week van de zomervakantie. Nee, dat klinkt nog niet als het weer waar we op zitten te wachten. Vandaag en morgen vormen volgens de meteorologen van Weerplaza zelfs het dieptepunt van deze zomer. ,,Maar warmer weer komt onze kant op.”

Quote

We beleven deze week daardoor de koudste week van de zomervakantie

Michiel Severin, weerman

Van vandaag moeten we het niet hebben. Het zuidoosten van het land krijgt een kletsnatte dag. ,,Een langgerekt regengebied trekt vanuit de Duitse Eifel naar het zuidoosten van Nederland. Hierdoor zal het vele uren regenen in (grote) delen van Limburg en ook in het zuidoosten van Noord-Brabant”, constateert weerman Michiel Severin. ,,Van tijd tot tijd plenst het stevig, op andere momenten is het even druilerig. Al met al houdt de regen op sommige plaatsen tot in de avonduren aan. We verwachten daardoor regenhoeveelheden van de rond 20 mm op de natste locaties.”

Op momenten dat het stevig regent, is het maximaal 15 of 16 graden. Tijdens de wat drogere momenten krabbelt de temperatuur met moeite op naar ongeveer 18 graden. Eergisteren werd het in Limburg ook al 18 graden. Severin: ,,We beleven deze week daardoor de koudste week van de zomervakantie. Voor nog lagere temperaturen moeten we terug naar 1 juli, een dag waarop het ook bijna 12 uur regende en het slechts 16,5 graden werd op vliegveld Maastricht.”

Veel beter weer

In de rest van het land is het vandaag overigens veel beter weer. Er kan een bui vallen, maar dat zullen er hooguit één of twee zijn. Het grootste deel van de dag is het dus droog. Verder staat er weinig wind en met name in het westen en noorden schijnt ook de zon. Het rustige weer gaat samen met maxima van 19 tot 21 graden.

Morgen valt de meeste regen in het oosten van het land. Wederom is het een regengebied dat vanuit Duitsland naar Nederland koerst. Dit keer lijken de Achterhoek, Twente en Drenthe de meeste regen te krijgen. Deze regio's staat een grijze dag te wachten met maxima van slechts 17 graden, en misschien nog lager.

Severin: ,,Het is nog onzeker hoe ver de regen het land in zal trekken. De hele oostelijke helft van het land zal waarschijnlijk af en toe met regen te maken krijgen. Het westen blijft volgens vrijwel alle modellen droog en daar zal ook de zon geregeld schijnen. Het beste weer hebben we morgen dus op de stranden langs de westkust. Bij een westelijke bries zal het met 19 of 20 graden echter niet warm zijn.”

Weerbeeld knapt op

Zaterdag is het ook nog wisselvallig weer, dan in het hele land. ,,De meeste regen valt in de ochtend, denken we nu, dus 's middags knapt het weerbeeld op. Dat geldt met name voor het westen en noorden van het land. In het oosten en zuidoosten trekt de regen een paar uur later pas weg. In ieder geval breekt 's middags de zon vaker door, al blijft een enkele bui nog wel mogelijk.”

Zondag kan er nog een enkele bui vallen, maar het overgrote deel van de dag is het droog. Bij geregeld zon wordt het 20 of 21 graden. ,,Een best lekkere dag. Na het weekend wordt het even warmer, maar van echte zomerse dagen zal geen sprake zijn”, aldus Severin.

Mooiste dag

Widget door Weerplaza

Maandag gaat de temperatuur omhoog. Het wordt 21 tot 24 graden. Bovendien blijft het droog en de zon schijnt geregeld. ,,Het zomergevoel keert daardoor weer terug. Maandag is echt de mooiste dag. Dinsdag wordt het wel warmer, de weermodellen berekenen temperaturen van 23 tot 26 graden. Maar of het echt een lekkere dag gaat worden is nog maar de vraag. Diezelfde weermodellen laten namelijk vanuit het zuidwesten ook stevige buien het land intrekken. En mogelijk komen die buien in Zeeland al aan het einde van de ochtend.” Hoe het ook loopt, in Groningen en Drenthe zal het droge weer en de warmte het langst standhouden. 

Ook verdere weersverwachtingen kondigen geen zomerweer aan. ,,Er barst geen zomer los”, moet Severin bekennen. De meteorologen kunnen twee weken vooruit kijken. ,,Het blijft een beetje kwakkelen. We geven het weer het cijfer 6,5 of 7, het is ook weer niet zo dramatisch. De ene regio is het slecht, zoals vandaag in het zuidoosten, in andere delen van het land is het weer beter. Het is bijvoorbeeld prima weer om een museum of pretpark te bezoeken, dat is niet fijn als het 30 graden is.”