Volledig scherm
Verdachte Aydin C. met zijn advocaat mr. R. Malewicz tijdens een zitting in de zogeheten webcamzaak. © ANP

Webcamafperser Aydin C. hoeft dinsdag niet naar verklaringen slachtoffers te luisteren

De veroordeelde webcamafperser Aydin C. hoeft dinsdag niet opnieuw aanwezig te zijn bij de behandeling van zijn zaak in hoger beroep. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam vandaag bepaald. Die dag komen achter gesloten deuren slachtoffers van de afpersingen aan het woord. Het Openbaar Ministerie (OM) wilde dat C. net als gisteren verplicht werd om naar de rechtbank te komen. 

De 40-jarige C. is ook vandaag afwezig, net als afgelopen maandag bij de start van zijn proces. Gisteren werd hij verplicht te komen en hoorde hij hoe het hof zijn verzoeken om toegang tot het digitale onderzoeksmateriaal in de zaak definitief afwees. Direct erna zei hij het hof niet te erkennen. De rest van de dag zweeg hij.

De aanklaagster zei vandaag het belangrijk te vinden dat de vorig jaar tot bijna elf jaar cel veroordeelde C. erbij is als slachtoffers vertellen welke impact de afpersingspraktijken op hun leven hebben gehad. Zij wees er daarbij op dat ook twee Nederlandse slachtoffers aan het woord komen die eerder bij de rechtbank geen verklaring aflegden.

Het OM kreeg steun van de advocaat die de slachtoffers vertegenwoordigt. ,,Uit andere zaken weten we dat het voor slachtoffers van belang is dat ze weten wie de verdachte is, hoe iemand eruitziet.” 

Nul op het rekest

Volgens advocaat Robert Malewicz had C. al aangegeven er dinsdag niet bij te willen zijn. ,,Hij ontkent en heeft de verhalen bij de rechtbank al gehoord. Het zou bijna een bestraffing lijken. Ik vraag me ook af of het iets bijdraagt, gezien zijn houding in de rechtszaal gisteren.”

C. hing gisteren de hele dag onderuit in zijn stoel en negeerde vragen van het OM en het hof. Dat probeerde hem voortdurend aan het praten te krijgen, maar kreeg steeds nul op het rekest.

De zaak wordt dinsdag achter gesloten deuren behandeld, omdat dan de verklaringen van de jonge slachtoffers aan bod komen. Donderdag volgt de strafeis, waar C. waarschijnlijk ook niet bij is. Malewicz gaat er vanuit dat zijn cliënt alleen volgende week vrijdag nog naar de rechtbank komt, wanneer hij in de zaak pleit. De uitspraak is 14 december.

Naaktfoto's

Vorig jaar kreeg de Tilburger, die zich op internet vaak voordeed als het minderjarige meisje Kelsey, bijna elf jaar cel wegens digitale stalking en afpersing. Ook werd hij bestraft voor het maken en verspreiden van kinderporno, computervredebreuk, oplichting en het bezit van harddrugs. Zowel hij als het OM ging in hoger beroep. Tijdens eerdere behandelingen van zijn zaak bleek dat hij van diverse meisjes naaktfoto’s naar hun familie, vrienden en school had gestuurd.

De webcamafperser moet ook in Canada terechtstaan. Daar wordt hij van dezelfde feiten verdacht. Een van zijn slachtoffers, de toen 15-jarige Canadese Amanda Todd, werd zo wanhopig van de afpersingen van C. dat ze geen andere oplossing zag en een eind aan haar leven maakte. Omdat het moeilijk aan te tonen is dat C. verantwoordelijk is voor de dood van het meisje, staat hij in Canada enkel voor dezelfde feiten terecht als hier in Nederland.

Wanneer hij in Canada voor de rechter moet komen, is nog niet bekend. Dat kan zijn na zijn onherroepelijke veroordeling, of nadat hij zijn straf in Nederland heeft uitgezeten. Zeker is wel dat hij terecht moet staan, omdat Nederland een uitleveringsverdrag met Canada heeft. 

 1. Freek over Boekenbalrel: Ik hoop dat mijn boodschap over Baudet uitgedragen wordt

  Freek over Boekenbal­rel: Ik hoop dat mijn boodschap over Baudet uitgedra­gen wordt

  Freek de Jonge (74) heeft geen seconde wakker gelegen van de door hem veroorzaakte opschudding, gisteravond bij de opening van het Boekenbal in Amsterdam. Hij eiste luidkeels schreeuwend van het publiek een statement over de overwinningsspeech van Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet. ,,Juist de groep die in de zaal zat, moet zich verzetten tegen deze elitaire politieke beweging’’, zegt de cabaretier the day after tegen deze site.
 2. Vilein? Schrijf toch normaal Eus, wreed of vals kan ook
  Brieven met Eus

  Vilein? Schrijf toch normaal Eus, wreed of vals kan ook

  Brieven van lezers, boos op het nieuws of het juist roerend eens met wat deze krant schrijft. We ontvangen ze elke dag. Een bloemlezing van wat onze lezer bezighoudt, siert dagelijks de brievenpagina. Columnist Özcan Akyol vraagt zich in de videoreeks Brieven met Eus af wat krantenlezers ertoe brengt hun woede of passie van zich af te schrijven. Vandaag is hij op bezoek bij Ferry, die vindt dat hij zulke moeilijke woorden gebruikt.