Rechtbanktekening van verdachte Aydin C. met zijn advocaat mr. R. Malewicz.
Volledig scherm
Rechtbanktekening van verdachte Aydin C. met zijn advocaat mr. R. Malewicz. © anp

Webcamafperser stopt strijd in Nederland en wil naar Canada voor zelfmoord Amanda

updateWebcamafperser Aydin C. - vooral berucht vanwege de zelfmoord van zijn Canadese slachtoffer Amanda Todd - trekt zijn cassatie tegen zijn veroordeling in Nederland in. Dat bevestigt zijn advocaat Robert Malewicz. C. wil zo snel mogelijk uitgeleverd worden aan Canada voor de rechtszaak over de chantage en bedreiging van Amanda. C. zegt namelijk ook in die zaak onschuldig te zijn.

De volgens justitie uiterst geraffineerde C. werd eind vorig jaar in hoger beroep veroordeeld tot 10 jaar en 8 maanden cel. Hij heeft zich schuldig gemaakt aan digitale stalking, afpersing en oplichting van 34 jonge meisjes en vijf homoseksuele mannen. Hij is daarnaast beschuldigd van productie, bezit en verspreiding van kinderporno, identiteitsfraude, computervredebreuk en drugsbezit.

C. werd vooral berucht vanwege de Canadese tiener Amanda Todd, die hij zo manipuleerde en digitaal achtervolgde dat ze in 2012 zelfmoord pleegde. Voor de digitale bedreigingen in die zaak zal C. in Canada berecht worden. Canada wil hem zelf voor de rechter slepen. Dat kon nog niet omdat C. in cassatie was gegaan tegen zijn veroordeling in Nederland.

‘Hooguit achteraf gelijk’

Maar nu hij dat intrekt, kan hij naar Canada worden uitgeleverd. C. claimt in alle zaken onschuldig te zijn. Omdat hij al sinds begin 2014 in de cel zit, zou hij in de praktijk over anderhalf jaar (na tweederde van zijn straf) al op vrije voeten kunnen komen. Omdat zijn cassatie en een eventueel nieuw proces bij het gerechtshof waarschijnlijk niet binnen die periode is afgehandeld, zal hij ‘hooguit achteraf gelijk krijgen’ als hij zijn zaak in Nederland alsnog wint. Dan dreigt echter een nieuwe celstraf in Canada.

C. beweert ook in de zaak Amanda Todd onschuldig te zijn. Door nu al een proces in Canada mogelijk te maken, zal hij in theorie minder lang ‘onschuldig’ in voorarrest zitten. C. zal dan echter wel in Canada onschuldig moeten worden verklaard. Wanneer C. eventueel naar Canada wordt uitgeleverd, is nog onduidelijk. 

Amanda Todds zaak werd wereldberoemd doordat zij op een youtube-filmpje met tekstborden beschreef door welke hel zij ging in de periode dat C. haar leven verwoestte. De digitale terreur leidde ertoe dat Amanda zich van het leven beroofde. Amanda's moeder woonde enkele keren het proces in Nederland bij.

Mocht C. in Canada wel worden veroordeeld, heeft hij de garantie dat hij die ‘Canadese’ straf in Nederland mag uitzitten. Die komt dan bovenop het restant van de ‘Nederlandse’ celstraf die hij nog heeft te gaan. 

Eind vorig jaar werd Aydin C. veroordeeld tot bijna elf jaar celstraf. Bekijk hier de uitspraak:

Voor haar zelfmoord maakte Amanda Todd een indrukwekkende video, waarin ze uitlegt hoe erg ze onder druk was gezet.
Volledig scherm
Voor haar zelfmoord maakte Amanda Todd een indrukwekkende video, waarin ze uitlegt hoe erg ze onder druk was gezet. © AFP
  1. Traumaspecialist is door corona in Nederland nodig: ‘Deze strijd is een marathon’
    PREMIUM

    Traumaspe­ci­a­list is door corona in Nederland nodig: ‘Deze strijd is een marathon’

    Hij werkte onder hoogspanning in internationale conflictgebieden, maar heeft zijn werkterrein nu noodgedwongen naar Nederland verlegd. Want de coronacrisis drukt zwaar op artsen en verpleegkundigen, en Kaz de Jong leert hen daarmee om te gaan. Juist nu de maatschappij weer opstart is hij extra alert. ‘Dit is pas het eind van het begin’, zegt de trauma- en klinisch psycholoog van Artsen zonder Grenzen.