Volledig scherm
Leerlingen spelen op het speelplein. © ANP

Weer meer kinderen ontvoerd naar buitenland

Bij het Centrum Internationale Kinderontvoering zijn vorig jaar weer meer meldingen binnengekomen van een ouder wiens kind door de andere ouder is meegenomen naar een ander land. 

In 2017 waren er 288 ontvoerde kinderen gemeld bij het Centrum Internationale Kinderontvoering, het jaar ervoor waren het er 251. Dat betekent dat 37 meer kinderen volgens een van de ouders zijn ontvoerd. Volgens het centrum waren nog eens 448 kinderen betrokken bij een dreiging om ontvoerd te worden.

Kinderen vanuit Nederland waren het meest ontvoerd naar Polen en Duitsland, naar België en naar het Verenigd Koninkrijk, Turkije en Marokko. De meeste meldingen kwamen uit Zuid-Holland en in 70 procent van de zaken was vorig jaar de vrouw de ontvoerder.

Vooral gedupeerde ouders melden zich bij het Centrum Internationale Kinderontvoering, dat alle meldingen registreert en kan adviseren en begeleiden. Het centrum legt de oorzaak voor de stijging bij het groeiend aantal gemengde relaties door de globalisering en de vele vluchtelingen die over de wereld zwerven.