Volledig scherm
PREMIUM
Het stoffelijk overschot van Festim Lato werd vrijdag aangetroffen in het Amsterdam-Rijnkanaal. Een rechercheteam (TGO) onderzoekt zijn dood © Inter Visual studio / Judith van Dijkhuizen

Wildste speculaties over dood zelfbenoemd president Chameria

Een politieke moord door Griekse rechtsextremisten, een afrekening in het criminele milieu, een uit de hand gelopen ‘zakelijke afspraak’. In kringen rond de Albanese politicus wiens lichaam vrijdag bij Nigtevecht uit het Amsterdam-Rijnkanaal werd gevist, wordt volop gespeculeerd over zijn dood. 

Festim Lato (43) was zelfbenoemd president van de niet-erkende republiek Chameria in het zuiden van Albanië. Vanuit Nederland streed hij voor een onafhankelijke staat voor zijn volk in Griekenland waaruit de Cham werden verdreven.

Die politieke strijd is hem fataal geworden, denkt de zelfverklaarde premier Ali Aliu. ,,Wij vermoeden dat hij is vermoord door of in opdracht van Agimi i Artë (extreemrechtse Griekse partij., red.). Die liet op televisie en sociale media herhaaldelijk weten dat ze Festim niet tolereerde en dreigde hem te zullen doden’’, verklaarde de in Duitsland wonende Albanees eerder vandaag telefonisch tegenover deze site.

  1. Zaak terreurverdachten, onvrede over Eredivisietijden en beste bartender in De Ochtend Show to go

    Zaak terreurver­dach­ten, onvrede over Eredivisie­tij­den en beste bartender in De Ochtend Show to go

    In De Ochtend Show to go van maandag 19 augustus praat Cyril Rosman ons bij over de zaak van de terreurverdachten die vorig jaar opgepakt werden. Matthijs Keuning legt ons uit waarom voetbalsupporters ontevreden zijn met de nieuwe Eredivisietijden op zondagavond. Ook live in de studio is Tess Posthumus, die in 2018 uitgeroepen werd tot beste vrouwelijke bartender. De show wordt gepresenteerd door Hila Noorzai en is vanaf 7.30u live te zien in onze app en op deze site.