Gezandstraald worden door stormachtige wind op het strand van Scheveningen.
Volledig scherm
Gezandstraald worden door stormachtige wind op het strand van Scheveningen. © Jan Willem de Wit

Wisselvallig zomerweer lijkt ook na volgend weekend aan te houden

Het warme zomerweer raakt na de storm van gisteren verder in het slop. De wind is vandaag iets in kracht afgenomen, maar het waait nog behoorlijk. Ook na het weekend blijft het wisselvallig. Er trekken geregeld buien over het land en soms waait het flink.

Vooral vanochtend waait het soms nog hard in het land. De zon schijnt wel geregeld en het wordt 20 tot 24 graden. Ook blijft het nagenoeg droog. In de noordelijke provincies valt misschien lokaal een bui. 

Komende nacht blijft het overal matig waaien. Na het weekend is het wisselvallig, met dagelijks enkele (flinke) buien. Morgen is landinwaarts ook onweer mogelijk en wordt het frisser. De
middagtemperatuur daalt tot onder de 20 graden.

Vooral dinsdag is het fris met hooguit 19 graden op veel plaatsen. ,,Soms ziet het er vriendelijker uit, maar het waait behoorlijk en het is koel met 17 tot 20 graden", aldus meteoroloog Ben Lankamp van Weerplaza.

Voor de tweede helft van de week ziet het plaatje er ook wisselvallig uit. Vooral woensdag is de kans groot op een aantal flinke buien. Het waait ook weer flink en het blijft aan de frisse kant met hooguit 20 graden op de thermometer. Op donderdag en vrijdag wordt de neerslagkans langzamer wat kleiner en de temperatuur krabbelt mogelijk iets op.

,,De komende tien dagen ligt het kwik veelal onder de gemiddelde waarde voor deze tijd van het jaar. Richting het einde van de maand wordt de kans groter dat de kwikstanden hoger uitkomen", stelt de weerman.

Zomerstorm

Het waaide gisteren zo hard in Nederland dat er sprake was van een officiële zomerstorm. Tussen 16.00 en 17.00 uur werd in IJmuiden gemiddeld windkracht 9 gemeten. De zwaarste windstoot van de dag werd ook in IJmuiden gemeten: ruim 104 kilometer per uur.  

Door de harde wind stortte het dak van het Afasstadion van voetbalclub AZ in Alkmaar gedeeltelijk in. Een 58-jarige man uit Lopik kwam in Linschoten om het leven door een omgewaaide boom

De dijk van Enkhuizen naar Lelystad blijft nog tot het middaguur dicht, meldt de ANWB. Gisteren waaide er door de harde wind veel zand op de weg. Dat leverde gevaar op voor het verkeer en daarom werd de weg, de N307, die ochtend afgesloten.

Op sommige plekken ligt nog steeds een dikke laag zand. Ook vandaag zijn wegwerkers bezig met opruimen. De weg is dicht tussen afrit Enkhuizen-Centrum en de Houtribsluizen bij Lelystad.

Afgelast

Enkele evenementen die dit weekend op de agenda stonden, werden afgelast. Vooral in de kustprovincies namen organisatoren het zekere voor het onzekere. Hier en daar werden braderieën en markten geschrapt, waaronder die in Hoek van Holland, Spaarndam en Schiedam.

Vandaag is de zwemtocht van Den Helder naar Texel afgelast. ,,Op dit moment verwachten we op het startmoment windkracht 8 en een golfhoogte rond de 2,5 meter. Dat zijn omstandigheden waarbij wij als organisatie de veiligheid van de deelnemers, vrijwilligers en belangstellenden niet kunnen waarborgen”, meldt de organisatie.

Op Ameland gaat vandaag de open watersportdag niet door. Daar stonden onder meer catamaranwedstrijden, parachutespringen, kiten en strandzeilen op het programma.

In Rijnsburg (Zuid-Holland) ging de Flower Parade gisteren niet door. Tegen Omroep West zei de organisator van het bloemencorso dat dat in 74 jaar nog nooit is gebeurd. ,,Maar het is onverantwoord om te rijden met zulke harde wind.”