Volledig scherm
De jagende wolf op de Veluwe. © Benny Pieters Faunabescherming

Wolf op Veluwe grijpt reekalf: ‘Ik denk dat ik nooit meer zoiets moois zal zien’

Het was de bedoeling om in alle vroegte herten en zwijnen te spotten, maar in plaats daarvan stonden Benny Pieters uit Epe en zijn vriendin Renée Storm van Leeuwen vanmorgen oog in oog met een jagende wolf. Het roofdier greep voor hun ogen een hertenkalf en ging ermee vandoor. 

Volledig scherm
De wolf op de Veluwe. © Benny Pieters Faunabescherming

,,Ik denk dat we nooit meer zoiets moois zullen zien, dit is een wonder.’’ Een paar uur na de bijzondere ontmoeting, is de 71-jarige Benny Pieters uit Epe nog steeds onder de indruk. ,,Ik was gefocust op herten en zwijnen en dan zie je dit. Een jagende wolf. Wat fantastisch, dan word je echt wel even stil’’, zegt hij vol bewondering. ,,Het gevoel, dat ik dit heb mogen zien is echt onbeschrijfelijk.”

Pieters geniet samen met zijn vriendin van een weekje vakantie. ,,Het is prachtig weer dus we dachten: we staan vroeg op en gaan even kijken. Helemaal gefocust op zwijnen en herten. En dan gebeurt dit.”  

Indringend geluid

Quote

Het gevoel, dat ik dit heb mogen zien is echt onbeschrij­fe­lijk

Benny Pieters

Pieters en zijn vriendin zien iets voor zeven uur de wolf vol in actie, op jacht naar een reekalf. De zon staat inmiddels al boven het uitgestrekte bosgebied. Het tweetal uit Epe wordt gealarmeerd door een indringend geluid, veroorzaakt door het reekalf.

,,Het moment dat de wolf zijn prooi te pakken heeft, gaat gepaard met heel hoge tonen die het reekalfje uitstoot. Een heel indringend geluid.’’ Hieruit blijkt volgens Pieters dat menselijk ingrijpen helemaal niet nodig is.

,,We hebben de natuurlijke jager terug. Hoe mooi is dat?’’

Nadat hij het reekalf gedood had, liet de wolf zijn prooi los en legde het aan de kant, vertelt de Epenaar, die actief is voor Faunabescherming Nederland. ,,Op zoek naar nog meer struinde de wolf de omgeving af. Dat was ook het moment dat hij ons recht aankeek, op nog geen tweehonderd meter afstand. Vervolgens keerde hij zich om, liep weg van ons en ging er vandoor met zijn prooi.’’ 

Bang is hij geen moment geweest. ,,De wolf is een intelligent dier. Hij is zo druk geweest met zijn prooi.’’ 

Wolvenfamilie

Of de wolf die Benny Pieters heeft gezien dezelfde wolf is die al eerder op de Veluwe is gespot, weet hij niet. ,,Het zou kunnen, maar het is gissen. Ik heb alleen de wolf gezien. De wolvin heb ik niet gezien. En ook geen welpjes.’’

Of hij morgenochtend weer op pad gaat, is nog maar de vraag. ,,Eerst de weerberichten maar eens afwachten. Er komt een bak met onweer aan en dan moet je niet in het bos zijn’’, klinkt het nuchter.

Volledig scherm
De wolf op de Veluwe. © Benny Pieters Faunabescherming
 1. Ben je als ‘exportbrabo’ nog wel welkom onder de rivieren?
  PREMIUM
  Carnaval 2020

  Ben je als ‘exportbra­bo’ nog wel welkom onder de rivieren?

  De een vindt het fantastisch, de ander verschrikkelijk: carnaval. Veel Brabanders en Limburgers die naar boven de rivieren ‘geëmigreerd’ zijn, blijven het toch elk jaar vieren. Zo ook verslaggevers Loudi Langelaan (25) en Bonne Kerstens (30). Ze wonen al jaren in Amsterdam, maar blijven in hun hart ‘twee meisjes uit het zuiden’. Hoe is het om elk jaar weer terug te gaan? Horen ze er nog wel bij?
 2. Verdachte van bioscoopmoorden dacht dat zijn slachtoffers zijn dochtertje hadden vermoord

  Verdachte van bioscoop­moor­den dacht dat zijn slachtof­fers zijn dochtertje hadden vermoord

  Ergün S., de verdachte van de bioscoopmoorden in Groningen, dacht dat de twee schoonmakers die hij doodstak lid waren van elitetroepen die zijn dochter om het leven hadden gebracht. Dat bleek tijdens een zitting over de omgangsregeling over zijn dochtertje, die 7 februari diende in de rechtbank in Groningen, vóór de eerste strafzaak over de moorden. De uitspraak is door de rechtbank gepubliceerd.