Zaterdag begint de winter, zondag mogelijk gelijk een warmterecord

videoHoewel zaterdag de meteorologische winter begint, blijft het in Nederland de komende dagen zacht. We krijgen ‘echt herfstweer’, zo meldt Weerplaza. Het wordt grijs en nat, maar de temperaturen lopen op tot boven de 10 graden. Op zondag komt er misschien wel een warmterecord.

Dat de temperaturen de komende dagen de dubbele cijfers halen, heeft volgens het weerbureau vooral te maken met de wind die uit het zuiden tot zuidwesten waait. Daarmee wordt zachte lucht aangevoerd naar ons land en zitten we tot en met maandag zelfs ‘in boterzachte lucht'. De temperaturen liggen hierdoor ruim boven de normale waarde voor de tijd van het jaar. 

Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Vrijdag loopt het kwik op tot 10 of 11 graden. Zaterdag begint kouder, maar wordt het in de loop van de middag en avond opnieuw boven de 10 graden. Een dag later wordt het waarschijnlijk de warmste dag van de komende periode: zondag kunnen de maxima liggen tussen de 12 en 14 graden.

Records

Als het die dag in De Bilt warmer wordt dan 12,8 graden, dan is het voor de veertiende keer dit jaar een warmterecord. Wordt het ergens in Nederland warmer dan 14,1 graden, dan sneuvelt ook het algehele datumrecord voor 2 december. Daarmee gaat de meteorologische winter verder met waar we gebleven waren: deze zomer en herfst werden tal van weerrecords gebroken.

De temperatuurstijging wordt vandaag al ingezet. Voor het eerst in twee weken komt de temperatuur in De Bilt weer boven 10 graden uit. 

Lees door onder de tweet. 

Weerplaza.nl on Twitter

Voor het eerst in 2 weken komt de temperatuur in De Bilt weer boven 10 graden uit. De komende periode zullen we vaker boven 10 graden dan onder 10 graden zitten... https://t.co/vkeccQqMQq

Grijs en nat

Overigens blijft het de komende dagen vooral grijs en nat. De hogere temperaturen in combinatie met de wind uit het zuiden, leiden ook tot storingen. Vandaag is het bewolkt en valt er van tijd tot tijd (mot)regen. In de loop van de avond klaart het wat op. Morgen is het beter, dan schijnt de zon enige tijd, al kan er in het westen af en toe een buitje vallen. 

In het weekend is sprake van wisselvallig weer. Zaterdag valt er vooral 's middags en 's avonds (mot)regen, op zondag vooral in de ochtend en begin van de middag. 

Lees door onder de tweet.

Weerplaza.nl on Twitter

Momenteel is het nog vaker nat dan droog. Benieuwd wanneer de regen wegtrekt? Bekijk daarvoor onze regenradar: https://t.co/f3tF2dieNB

‘2018 wordt vierde warmste jaar’
Het jaar 2018 komt waarschijnlijk op de vierde plaats wat betreft de gemiddelde temperatuur en daarmee zet de opwarming van de aarde door. Dat meldt de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) vandaag.

De twintig warmste jaren zijn geregistreerd in de laatste 22 jaar, aldus WMO. Ook dit jaar waren er tekenen van klimaatverandering in de vorm van stijging van de zeespiegel, opwarming van water in de oceanen en smeltend poolijs. Extreme weersomstandigheden die daar het gevolg van waren, veroorzaakten een spoor van vernielingen op alle continenten, aldus de organisatie.

De eerste tien maanden van dit jaar lag de gemiddelde temperatuur in de wereld bijna een graad boven de periode voor de industriële revolutie die als basis wordt gehanteerd. De wereld ligt niet op koers wat betreft doelen om de opwarming tegen te gaan, constateert de WMO.

,,Het is het waard om te herhalen dat wij de eerste generatie zijn die de opwarming van de aarde volledig begrijpt, en de laatste generatie die in staat is er iets aan te doen’', aldus secretaris-generaal Petteri Taalas van de WMO.

  1. Het nieuwe kalifaat in Noordwest-Afrika en Angela de Jong in de Ochtend Show to go

    Het nieuwe kalifaat in Noord­west-Afri­ka en Angela de Jong in de Ochtend Show to go

    Verslaggever Bob van Huet is morgen te gast in de Ochtend Show to go om te praten over de groeiende Islamitische Staat in Noordwest-Afrika. Ook tv-columnist Angela de Jong is te gast om onder meer te praten over de programma’s Dancing on Ice en Kopspijkers. Daarvoor spreken we ook met cabaretier en presentator Jack Spijkerman. De show wordt gepresenteerd door Yora Rienstra en is vanaf 07.30 uur live te zien in onze app en op de site.