Zeeland vertrouwt Den Haag niet meer, provincie is doelbewust misleid over marinierskazerne
VIDEOMIDDELBURG / DEN HAAG - Zeeland vertrouwt het kabinet niet meer. Commissaris van de Koning Han Polman waarschuwt ook andere regio’s op te passen dat Den Haag geen spelletjes met ze speelt.
Delen per e-mail
Waar iedereen op zat te wachten gebeurde. De veelbesproken marinierskazerne, die plaats moet bieden aan 1800 elitemilitairen, verhuist definitief niet van Doorn naar Vlissingen. Het kabinet zal de kazerne in plaats daarvan verplaatsen naar het Gelderse Nieuw-Milligen.
Uit stukken bij de eerder verstuurde kabinetsbrief blijkt dat dit al op 10 juli vorig jaar aan de Defensietop is geadviseerd. ,,Wij zien die stukken nu voor het eerst”, zei een getergde Polman, die een verklaring aflegde namens ‘overheden, bedrijven en inwoners van Zeeland’.
‘Het is onbehoorlijk bestuur’
Sinds 2012 trekken provincie en het ministerie van Defensie samen op om de marinierskazerne in Vlissingen te bouwen, stelde hij. ,,We hebben herhaaldelijk gevraagd, naar aanleiding van geruchten: bent u, Defensie, alternatieve locaties aan het onderzoeken? Ook de staatssecretaris is dat op de vrouw af gevraagd. Dat is ontkend. We hebben geconstateerd dat achter onze rug, als een soort geheime militaire operatie, alternatieve locatieonderzoeken in opdracht van Defensie zijn verricht. Daardoor is het vertrouwen enorm beschadigd. Het is onbehoorlijk bestuur. Zo ga je niet om met mensen en zo ga je niet om met overheden.”
Het artikel gaat verder onder de foto
Verantwoordelijk staatssecretaris Barbara Visser (Defensie) zei de provincie Zeeland in een eerder gesprek al excuses te hebben aangeboden. ,,Dit is niet helemaal goed gelopen. Dat zeg ik met een gevoel voor understatement.”
Een nog aan te wijzen speciaal adviseur moet met de provincie gaan overleggen over ‘gerechtvaardigde compensatie’. Die krijgt een zware klus, zei de Vlissingse burgemeester Bas van den Tillaar, omdat eerst het vertrouwen moet worden hersteld.
‘Imagoschade is onbetaalbaar’
Het besluit om de marinierskazerne in Vlissingen te bouwen is in 2012 genomen als compensatie van het vertrek van diverse rijksdiensten uit Zeeland. Het kabinet erkent dat de provincie daarvoor moet worden gecompenseerd. Polman wilde gisteren geen bedrag noemen. Hij vindt dat gemaakte kosten moeten worden vergoed. ,,Dat zijn al miljoenen.” Daarnaast heeft Zeeland een imagoschade geleden die volgens hem ‘onbetaalbaar’ is. En de komst van 2000 militairen met hun gezinnen zou een stimulans voor de Zeeuwse economie betekenen die is berekend op 28 miljoen euro per jaar. De compenserende maatregelen moeten een vergelijkbaar effect bewerkstelligen.
Polman waarschuwde dat het gesprek nu wél eerlijk moet worden gevoerd. ,,We gaan er ook vanuit dat we de komende tijd met fatsoen om tafel gaan.” Hij deed een ‘indringende oproep’ aan de Tweede Kamer om het ‘komende proces nadrukkelijk te volgen om te voorkomen dat hier opnieuw spelletjes worden gespeeld’. ,,Want dat is zoals het hier in Zeeland wordt gevoeld.”
Een ‘aangeslagen’ Van den Tillaar voegde daaraan toe: ,,Als je op deze manier met een regio omgaat, heb je heel wat uit te leggen. Dan zou ik haast zeggen tegen andere regio’s: pas op je zaak.” Polman: ,,Ik denk dat na alles wat wij nu meemaken alle regio’s gewaarschuwd kunnen zijn.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
video Gaat het zaterdag weer sneeuwen? ‘Geen witte wereld, maar zeer lokaal mogelijk’
Sneeuwballengevechten, sleeën en een sprookjesachtig landschap: de sneeuwpret was afgelopen weekend maar van korte duur. Maar zaterdag keert Koning Winter plaatselijk even terug. En misschien valt er zelfs weer enige tijd sneeuw, meldt Weerplaza. -
30 uur taakstraf voor man die Rutte op Facebook met de dood bedreigde
Een 36-jarige man uit Zaandam heeft een taakstraf van dertig uur opgelegd gekregen voor het met de dood bedreigen van demissionair minister-president Mark Rutte. De dader was het niet eens met het beleid van de regering en ‘liet zich meeslepen in een discussie op Facebook’. Hij heeft spijt betuigd. -
PREMIUM
RIVM-rekenmeester: We gaan uit van het slechtste scenario
Idealiter trapt Nederland met zijn coronabeleid zó hard op de rem, dat de Britse variant van het virus in ons land niet groter maar kleiner wordt. Dat zegt Jacco Wallinga, rekenmeester van het RIVM. ,,In Groot-Brittannië zie je dat het mogelijk is." -
PREMIUM
Video Deze apotheker haalt niet zes maar zéven prikken uit coronavaccin: ‘Elke prik telt in tijd van schaarste’
Joris Uges, apotheker van de ziekenhuisapotheek in het Haagse HagaZiekenhuis, haalt als eerste een extra prik uit een Pfizer flacon met anticoronavaccin. Enorme winst nu elke prik telt. Zijn geheim: een ander spuitje. -
Jeugdhulp ziet een toename van suïcidaal gedrag en eetstoornissen door coronaregels
Verschillende jeugdhulpaanbieders zien een verergering van de problematiek die er speelt onder kinderen. Dat constateert de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Zowel de jeugd-GGZ, de jeugdhulp en opvoedhulp ziet een toename van suïcidaal gedrag en eetstoornissen. Ook neemt de druk op het personeel in de jeugdhulp toe, bijvoorbeeld door het wegvallen van het onderwijs.
-
PREMIUM
Zorgen om mentale gezondheid bij avondklok: ‘De boel wordt thuis op spanning gezet’
Psychologen maken zich ernstige zorgen over de mentale gezondheid van Nederlanders als de avondklok wordt ingevoerd. Vooral alleenwonenden en gezinnen in kleine ruimtes staat een grote uitdaging te wachten. -
Vrijspraak voor verdachten van afpersing fruithandel na cokevondst
De rechtbank in Arnhem heeft drie personen die werden verdacht van betrokkenheid bij het afpersen van fruithandel De Groot vrijgesproken. Volgens de rechtbank is er onvoldoende bewijs dat de drie zich schuldig hebben gemaakt aan strafbare feiten. Het OM had juist celstraffen geëist tegen de drie. De fruithandel is de afgelopen maanden geconfronteerd met extreem geweld. -
PREMIUM
Dit is waarom de Britse variant alle alarmbellen af laat gaan
Doorrekeningen met de Britse variant leveren zulke alarmerende cijfers op, dat langer afwachten met ingrijpen niet langer verantwoord wordt geacht. Als er nu niets gebeurt, dreigt een oncontroleerbare uitbraak. In april kunnen dan meer dan 50.000 mensen per dag besmet raken, tien keer zoveel als nu.