Zeven situaties die de nieuwe maatregelen vanaf 1 juni schetsen

videoHoe verder Nederland van het slot gaat, hoe ingewikkelder het lijkt te worden. Wat mag er vanaf 1 juni weer wel en wat nog steeds niet? Een tocht door het coronadoolhof aan de hand van zeven hele concrete vragen.

 1. Onderzoek naar honderden jongeren die corona hadden na examenreisjes: mogelijk Indiase variant
  PREMIUM

  Onderzoek naar honderden jongeren die corona hadden na examenreis­jes: mogelijk Indiase variant

  De deltavariant van het coronavirus - die ook wel Indiase variant wordt genoemd omdat die daar het eerst is gevonden - verspreidt zich ook in Nederland. GGD’en en het RIVM onderzoeken ruim tweehonderd jongeren tussen 15 en 19 jaar die positief testten op corona na een bezoek aan Spanje en Portugal. ,,Het grote risico is dat deze van examenfeestjes teruggekeerde jongeren de deltavariant verder gaan verspreiden in Nederland’’, aldus het RIVM.
 2. Het mag: Horeca krijgt meer terrasruimte en de buren moeten er terecht kunnen zonder consumptie

  Het mag: Horeca krijgt meer terrasruim­te en de buren moeten er terecht kunnen zonder consumptie

  DEN BOSCH - Op de Parade, Markt en in de Kerkstraat komt vanaf 1 juni tot en met 15 oktober extra ruimte voor terrassen. De terrassen op de Parade zijn uitsluitend bestemd voor ondernemers van het plein. Op de Parade komt ook een paviljoen dat is bestemd als borrelplek waar gasten een drankje kunnen drinken ‘voordat zij worden geleid naar hun tafel in een horecabedrijf in de Korte Putstraat.
 3. Zinderend zomerweer: Nederland haalt bij dik 30 graden hitteprotocol uit de kast
  VIDEO

  Zinderend zomerweer: Nederland haalt bij dik 30 graden hitteproto­col uit de kast

  Het zal niemand verbazen, maar het wordt warm vandaag. Heel warm. Op de Wadden loopt de temperatuur vanmiddag op naar een graad of 27 en in het zuidoosten van het land tikt het kwik de 32 aan. Die welhaast tropische hitte gaat niet alleen voor vertier zorgen, maar ook voor problemen. Reden voor Rijkswaterstaat om het hitteprotocol uit de kast te halen en gestrande automobilisten direct te hulp te schieten.