Volledig scherm
Mensen genieten van de zon. © ANP

Zon breekt in hele land door

Het begin van deze dag is fris maar veelbelovend. In het hele land breekt vandaag de zon door. ,,Het is fraai lenteweer. Geniet ervan, morgen is het weer anders”, zegt meteorologe Diana Woei van Weerplaza.

Er zijn eerst nog veel wolken in het zuiden van het land aanwezig, maar ten noorden van de grote rivieren komt de zon vaker door. Het wordt 11 of 12 graden bij een zwakke tot matige noordelijke wind. Doordat er voor vandaag meer zonuren in de verwachting staan dan gisteren lijkt dit de beste dag van het weekend. ,,In de zon uit de wind is het heerlijk", aldus Woei.

Maandag veel wind

Na het weekend vallen er geregeld buien met kans op korrelhagel en een klap onweer. Ook is het erg fris met maximaal 10 graden. In het noordelijk kustgebied zijn windvlagen van 90 km per uur mogelijk. In de loop van de middag verdwijnen de buien. In de avond neemt de wind in kracht af en klaart het soms breed op.

Bewolking bepaalt op dinsdag en woensdag vaak het weerbeeld. In de ochtend kan er op sommige plaatsen af en toe lichte regen of motregen vallen. In de middag is het vrijwel droog en komt de zon hier en daar even tevoorschijn. De middagtemperatuur ligt rond 10 of 11 graden. Woei: ,,Met een meest matige noordwestelijke wind is het nog tamelijk fris.”

Zachter

Donderdag tot en met zaterdag ligt het centrum van een hogedrukgebied in de buurt van ons land. De wind houdt het vrij rustig en het blijft droog. De ochtenden kunnen grijs en mistig van start gaan. In de middag is er meer ruimte voor de lentezon. Met een zwakke tot matige wind uit het zuiden stijgt de temperatuur in de middag naar 14 of 15 graden op de vrijdag en zaterdag.

,,Echter de weermodellen zijn het vanaf donderdag niet eens over de precieze positie en koers van het hogedrukgebied. Daardoor is de onzekerheid van de weersverwachting in het weekend nogal groot. Volgens de meeste weermodellen verdwijnt het hogedrukgebied zondag van de weerkaart en wordt het wisselvallig", besluit Woei.

  1. Vader van afgezonderd gezin Ruinerwold aangehouden
    video

    Vader van afgezon­derd gezin Ruinerwold aangehou­den

    De politie heeft vandaag een tweede verdachte aangehouden in het onderzoek naar het afgezonderde gezin uit Drenthe. Het gaat om de 67-jarige Gerrit-Jan van D. die in de woning werd aangetroffen. De politie heeft aanwijzingen dat de kinderen niet uit vrije wil in de woning verbleven. De vader zou een herseninfarct hebben gehad, maar is volgens de politie wel aanspreekbaar. Over zijn medische situatie doet de politie geen verdere uitspraken.