Zorg zucht onder XXL patiënt: ‘Echt urgent probleem’
De helft van de Nederlanders is te dik. De zorg past zich aan met stevigere bedden en personeel gaat op cursus om zich niet te vertillen. Toch doen zich steeds vaker schrijnende situaties voor met extreem zware mensen die niet goed geholpen kunnen worden of zelfs niet welkom zijn.
Op een zomeravond gaat Marcel Olde Rikkert, hoogleraar geriatrie, naar de spoedeisende hulp van het Nijmeegse ziekenhuis Radboudumc. Er is een 70-jarige man binnengekomen van wel 200 kilo, schatten ze daar. Met moeite hebben ze hem uit zijn huis en in een ambulance gekregen.
Olde Rikkert constateert forse uitdroging. ,,Maar wij hadden gezien zijn gewicht niet de geschikte materialen en te weinig personeel om hem op te nemen. Alleen de man omdraaien, zou de inzet van vier-vijf mensen vragen.”
Heb je overgewicht en ben je door uw gewicht wel eens vastgelopen in de zorg? Of werkt u in de zorg en merkt u dat overgewicht uw werk steeds meer beïnvloedt?
Deel je ervaring met verslaggever Wilma de Cort
De geriater geeft een vochtinfuus en belt naar een verpleeghuis in Rotterdam, gespecialiseerd in obesitas, extreem overgewicht. Maar daar doen ze geen spoedopname. ,,We besloten de man te wegen, wat bij deze mensen niet zomaar is gedaan.” Hij bleek geen 200, maar 140 kilo te wegen en dat konden ze in Nijmegen wél aan.
Een uitzonderlijke gebeurtenis die gelukkig goed afliep? Ja, zegt Olde Rikkert, want niet veel Nederlanders wegen zóveel. ,,Maar die groep groeit wel en we zien steeds vaker mensen met overgewicht waarbij het zoeken is naar de juiste zorg.” Bij het Arnhemse ziekenhuis Rijnstate en het Radboudumc in Nijmegen merken ze dat het soms lastiger is om mensen met veel overgewicht goed te helpen.
Olde Rikkert spreekt van een ‘urgent probleem dat meer aandacht en opleiding behoeft’. ,,Zorgprofessionals moeten nagaan: wat doen we als we hier iemand met ernstig overgewicht binnenkrijgen? Hoe kunnen we dan aan speciale hulpmiddelen komen? Hebben we een bedweegschaal in huis? Over dat alles moeten we nadenken en protocollen maken. Nu wordt de zorg er te vaak door overvallen.”
Op een strandfoto in de jaren 70 zag je allemaal slanke mensen en een enkel buikje. Nu is het precies andersom
XL-rolstoel
Nederlanders worden gestaag dikker. De helft van de bevolking heeft overgewicht en van hen heeft 14 procent obesitas. Dick van de Beek van Dietz-Power, een Helmondse fabrikant van XL-hulpmiddelen, weet nog goed dat hij zijn eerste XL-rolstoel naar een vrouw bracht die uit schaamte niet meer haar huis uitkwam.
,,Ze kreeg van de gemeente een garage-achtig schuurtje naast haar huis, omdat die rolstoel zo breed was, dat die niet door de deur kon.” Dat was in 1999. Sindsdien ziet hij zijn afzetmarkt alleen maar groeien.
Als er niks verandert, zal in 2040, volgens onze overheid, 62 procent van de Nederlanders te dik zijn. De aantallen zijn sinds de jaren 90 alleen maar toegenomen. Een enorm probleem dat veel te weinig aandacht krijgt, vindt internist en hoogleraar obesitas, Liesbeth van Rossum.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Rutgers onderzoekt juridische stappen tegen FvD om uploaden verwijderde Lentekriebels-video
Expertisecentrum Rutgers onderzoekt juridische stappen tegen Forum voor Democratie vanwege het schenden van auteursrecht. De partij van Thierry Baudet plaatste dinsdag zonder toestemming een video van Rutgers op het eigen YouTube-kanaal waarin ouders met hun kinderen praten over liefde en seksualiteit. De video is eerder door Rutgers offline gehaald omdat die door tegenstanders zou worden gebruikt om misinformatie te verspreiden. -
PREMIUMEnergie1
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
PREMIUM
Monsterzege BBB zal milieu helpen, denkt ‘stikstofstrijder’ Vollenbroek: ‘De realiteit verandert niet’
De verkiezingsoverwinning van BBB is waarschijnlijk alleen maar goed voor het milieu, ziet stikstofactivist Johan Vollenbroek. Het openen van vliegveld Lelystad wordt alleen maar moeilijker, Schiphol zal moeten krimpen, de industrie minder moeten uitstoten. ,,En de realiteit rond de verkleining van de veestapel verandert niet.”Deventer, Lelystad -
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
PREMIUM
Leerlingen op deze school kunnen niet meer op Whatsapp en TikTok: ‘Heb nu minder onvoldoendes’
Amper een maand nadat middelbare school CSW Bestevaêr de wifi blokkeerde worden er in de aula spelletjes gespeeld, gesprekken gevoerd en zelfs pianogespeeld. Okay, en héél soms stiekem gesnapchat.Vlissingen
-
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
-
-
Een van langstzittende tbs’ers van Nederland is na 44 jaar vrijgelaten: ‘Goed uithoudingsvermogen’
Een van de langstzittende tbs’ers van Nederland is vrij. Dat meldt zijn advocaat Tjalling van der Goot. De nu 61-jarige man werd in 1979 veroordeeld voor een poging tot verkrachting. -
PREMIUM
Explosie bij kapsalon is ‘karma’ volgens boze klanten: ‘Mijn haar groeide niet meer aan’
Van exposure naar explosie? Bij kapsalon Tetuan in Amsterdam-West vond op 15 maart een explosie plaats. Tientallen vrouwen beweren dat eigenaresse Fatima El Asri hun haar heeft verpest. Zij werd vier dagen eerder ‘exposed’ op social media. De politie onderzoekt een mogelijk verband.