Zorgboerderij in Wedde waar ‘cliënt met hoofd in wc werd geduwd’ maakt bezwaar tegen sluiting
De zorgboerderij waar lichamelijk en geestelijk beperkte bewoners soms werden mishandeld en vernederd ‘als ze iets verkeerd deden’ maakt bezwaar tegen de sluiting. Dat zegt hun advocaat Fonny Krol-Postma. ,,Wat er is geconstateerd, is niet het beleid van mijn cliënten.”
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) greep kort geleden hard in bij Aurora Borealis in het Groningse Wedde. Uiterlijk 9 februari moet de laatste van de tien bewoners aan een andere zorginstelling zijn overgedragen als gevolg van een onderzoeksrapport vol dramatische conclusies.
De rode draad daarin: bij de zorgboerderij werden soms bizarre straffen gebruikt om de bewoners te leren wat wel en niet mocht: medewerkers die pindakaas smeren op het hoofd van een bewoner die dan op de grond moet liggen om door de hond te worden afgelikt, bewoners aan hun haren achterover trekken, bewoners die in de tuin moeten liggen onder een druppelende tuinslang, een bewoner die met zijn hoofd in de wc wordt geduwd, een bewoner die een hele sinaasappel in zijn mond geduwd kreeg, bewoners die voor straf buiten worden gezet of in het schoonmaakhok moeten zitten, eten wat wordt afgepakt en tikken die worden uitgedeeld.
Advocaat Krol-Postma wil niet inhoudelijk op die zaken ingaan. Maar volgens haar is dit ‘niet het beleid van Aurora Borealis’. Ook zijn bepaalde medewerkers inmiddels al niet meer actief in de organisatie. Daarnaast heeft de leiding van de zorginstelling de beelden die undercoverjournalist Alberto Stegeman maakte van de misstanden, nooit gezien. ,,Dus daar hebben we nog niet op kunnen reageren of enige nuance over kunnen geven, mede daarom maken we bezwaar tegen de tijdelijke sluiting,” zegt Krol-Postma.
Verborgen camera's Alberto Stegeman
De zaak werd dus vorig jaar al aanhangig gemaakt door Albert Stegeman. Hij maakte na een melding met verborgen camera's opnames van de misstanden en deelde zijn bevindingen met de politie. En hij lichtte daarna ook de inspectie IGJ in. De politie deelde vervolgens een rapportage met de inspectie die daarna op onderzoek uitging en tal van betrokkenen sprak.
Grote vraag die opdoemt bij het rapport is: hoe kon het zover komen? Hoe konden de vier vennoten van de in 2007 gestarte zorgboerderij en enkele medewerkers zó over de schreef gaan met de tien bewoners?
‘Nodig om cliënt tijdje buiten te zetten’
Zelf zegt Aurora Borealis ‘vanuit een antroposofische en holistische visie te werken’. De zorginstelling gebruikt daarbij ‘een methode van duidelijkheid, structuur en begrenzing', vertellen de bestuurders (die soms ook als verpleegkundige werkten) van de instelling in het rapport. Daarbij kan het nodig zijn om ‘een cliënt te laten leren van z'n verkeerde gedrag door hem een tijdje buiten te zetten', zei een bestuurder.
Een van de verpleegkundigen zei dat cliënten met een ernstige meervoudige beperking ‘heel goed weten wat ze doen'. Zoals bewust harde geluiden maken om aandacht af te dwingen. ,,Dan is begrenzing nodig,” hoorde de inspectie. In het rapport geeft een van de zorgverleners zelfs doodleuk een voorbeeld waarbij ‘hij een cliënt heeft neergeslagen'. ,,Uit zelfverdediging,” vertelde de verpleegkundige die zei bedreigd te worden.
Dat de leiding van de instelling zich niet echt van veel kwaad bewust was, bewijst het feit dat ze zelf de inspectie belden om te komen kijken, nadat Stegeman ze confronteerde met wat hij had ontdekt. De beelden die hij maakte zendt hij overigens pas ergens half april uit.
Enkele oud-medewerkers hebben aangifte gedaan tegen de zorginstelling. In een reactie heeft Aurora Borealis laten weten ‘de bevindingen zeer serieus te nemen’ en te werken aan verbeterpunten. Maar of ze hun gestaakte werk ooit weer mogen oppakken, is zeer de vraag.
Zes verdachten
Het Openbaar Ministerie doet strafrechtelijk onderzoek en houdt contact met familie van de getroffen cliënten die mogelijk ook een slachtofferadvocaat in de arm nemen. Er liggen momenteel één aangifte en twee meldingen van mishandeling. Zes personen van Aurora Borealis zijn als verdachten aangemerkt.
Minister: ‘Inspectie had eerder moeten worden ingeschakeld in Wedde’
Minister Conny Helder (Langdurige Zorg) vindt dat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) eigenlijk eerder had moeten worden ingeschakeld. Al medio oktober kwamen undercoverbeelden beschikbaar van misstanden. De beelden zijn toen aan de politie doorgespeeld die eind november met een rapport kwam. Daarna werd pas de inspectie erbij betrokken. ,,Ik vind eigenlijk dat het eerder had gemoeten”, zei de bewindsvrouw in de Tweede Kamer.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Vier kinderen naar het ziekenhuis na proeven cocaïne uit gevonden zakje op basisschool
Vier kinderen van basisschool PassePartout in Tegelen, gemeente Venlo, hebben vorige week een zakje met restjes cocaïne gevonden en er vervolgens van geproefd. Daarom moesten ze uit voorzorg naar het ziekenhuis. Volgens een woordvoerster van de politie vonden ze het zakje in de struiken net buiten de school.Tegelen -
Deze week geen stakingen in streekvervoer om gesprekken een kans te geven
De stakingen in het streekvervoer op woensdag en donderdag gaan niet door. Vakbonden FNV en CNV en werkgeversvereniging VWOV praten deze week verder over betere arbeidsvoorwaarden voor werknemers in het streekvervoer. -
PREMIUMcolumn
Ga naar die saaie verjaardag, voor je het weet flikt het leven je iets waardoor je niet meer kunt
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
PREMIUM
‘Leukemie is vaak domme pech, zelfs mensen die supergezond leven kunnen het krijgen’
De termen leukemie, bloedkanker en beenmergkanker worden vaak over één kam geschoren. Maar het gaat hier dus niet over één en dezelfde vorm van kanker. Sébastien Anguille, hoogleraar hematologie aan de Universiteit Antwerpen (UA) en hoofd hematologie van het UZ Antwerpen (UZA), geeft duiding. Hoe kan je herkennen of je leukemie hebt? En wat zijn de overlevingskansen?
-
PREMIUM
Michelle liet héél even haar auto draaien toen dieven toesloegen: ‘M’n man draaide zich stomverbaasd om’
Ze stonden raar te kijken: eerst Zoe Meijer in Losser en een halfuur later ook Michelle Groenhuijzen een stukje verderop in Enschede. Terwijl ze héél even hun auto’s stationair lieten draaien, werden ze onder hun neus vandaan gestolen. Vlak na elkaar in dezelfde regio: dat lijkt té toevallig, vindt ook de politie.Losser, Enschede -
-
-
RIVM: Nog steeds veel verontreinigd stof rond Tata Steel
Stof dat neerdaalt in de omgeving van Tata Steel was vorig najaar nog altijd flink verontreinigd. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ziet daar na een derde meting nog geen verbetering in, ondanks diverse aanpassingen die het bedrijf heeft doorgevoerd.IJmuiden -
PREMIUM
Hoge WOZ-waarde? Die kun je in sommige gevallen ook slim benutten
De nieuwe WOZ-waarde ligt weer in de bus bij Nederlandse huiseigenaren. Deze door de gemeente bepaalde woningwaarde wordt gebruikt in de berekeningen voor diverse belastingen. Vind je de WOZ-waarde te hoog, dan kun je bezwaar maken. Maar je kunt hem ook slim benutten.