Zware avondspits verwacht door regen en hagel

VIDEODe nieuwe werkweek is vandaag op veel plekken in Nederland grijs begonnen. En dat blijft nog wel even zo. Vanavond wordt tijdens de avondspits regen en hagel verwacht, wat op veel wegen voor hinder kan zorgen. Ook is er kans op onweer en windstoten. Opletten dus, voor wie de weg op gaat. 

Quote

Hagel kan zeer lokaal voor verrader­lij­ke omstandig­he­den zorgen. Tegen deze gladheid kan niet worden gestrooid.

Wilfred Janssen, Weerplaza

Een gebied met regen trekt vandaag van west naar oost over het land, meldt Weerplaza. ,,Later vanmiddag regent het vooral in de oostelijke helft, in het westen heeft de regen dan al plaatsgemaakt voor flinke buien. Bij deze buien is er ook kans op hagel, onweer en windstoten”, vertelt Wilfred Janssen van Weerplaza. Vandaag is het bewolkt en in de loop van de dag valt vanuit het westen op steeds meer plaatsen regen. De temperatuur loopt op naar ongeveer 7 graden en er waait een stevige zuidwestenwind.

Volgens de meteorologen van Weerplaza moeten automobilisten vanavond vooral in het westen van het land bedacht zijn op verraderlijke omstandigheden, omdat de pittige buien een smalle strook hagel kunnen achterlaten. ,,Daardoor kan het met name in de staart van de avondspits zeer lokaal een korte tijd glad zijn. Hagel kan zeer lokaal voor verraderlijke omstandigheden zorgen. Tegen deze gladheid kan niet worden gestrooid”, vertelt Janssen.

De avondspits van vanavond is een voorbode voor de ochtendspits van morgen. Ook dan moeten we rekening houden met buien, en ook dan zullen ze vooral in het westen van het land vallen. ,,Dit kunnen opnieuw pittige exemplaren zijn met kans op hagel en onweer. Net als later vandaag kan hagel ook morgenochtend zeer lokaal een korte tijd voor verraderlijke gladheid zorgen.”

Volledig scherm
Hagelbuien kunnen vanavond en morgenochtend zorgen voor overlast op de weg. © ANP

Ook morgen hinder

Quote

Op ongeveer 5200 meter daalt het kwik naar ongeveer -34 graden

Wilfred Janssen

,,Morgen lijkt tijdens de avondspits de buiigheid tijdelijk wat minder te zijn, waardoor het weer dan wat minder van invloed is op het verkeer. Toch kan ook dan een lokale bui voor wat hinder zorgen”, vertelt Janssen. 

De buien waar we vandaag en morgen last van krijgen worden veroorzaakt door zeer koude bovenlucht, legt Janssen uit. ,,Daardoor is de atmosfeer erg onstabiel en ontstaan er buien.”

,,Achter het regengebied dat vandaag over ons land trekt, stroomt vooral op grotere hoogte ontzettend koude lucht uit over onze omgeving. Op ongeveer 5200 meter daalt het kwik naar ongeveer -34 graden. Met een zeewatertemperatuur van ongeveer 13 graden is het temperatuurcontrast dusdanig groot dat boven zee en in de kustregio’s pittige buien kunnen vallen. Onweer is dan mogelijk en dankzij de koude lucht op grote hoogte behoort ook hagel tot de mogelijkheden.”

De slechte voorspellingen duren ongeveer tot woensdag. ,,Dan wordt de lucht op grotere hoogte wat minder koud, waardoor de buien zowel in aantal als in intensiteit afnemen.”

Zo gebruik je de nieuwe AD App (uitgelegd door Roel Maalderink).