Volledig scherm
Raadslid Michel Paugam wijst aan wat zijn dorpsgenoten al jaren bezighoudt. © AFP

2000 euro voor puzzelaar die deze geheimzinnige Franse rotscode kraakt

‘We hebben geen idee wat er staat’, zegt een raadslid van het Franse Plougastel-Daoulas. De inwoners van het Bretonse plaatsje hebben er goed geld voor over om de geheimzinnige inscriptie op een rots bij hun dorp te laten ontcijferen. 2000 euro om precies te zijn. Een wedstrijd moet puzzelaars laten slagen waar deskundigen al jaren falen. De meest logische ‘vertaling’ wint.

Volledig scherm
Wie van deze letterbrij chocola kan maken, wint mogelijk 2000 euro. © AFP

De kei langs de kust van Bretagne, met daarop een mysterieuze en mogelijk eeuwenoude tekst, werd een jaar of vier geleden ontdekt. De voorzijde van de rots is gevuld met een reeks cijfers en letters, voornamelijk kapitalen, en afbeeldingen van onder meer een zeilboot. Het onbegrijpelijke opschrift is alleen leesbaar bij laagwater. Wie het met eigen ogen wil zien, moet een steile afdaling maken. 

‘ROC AR B... DRE AR GRIO SE EVELOH AR VIRIONES BAOAVEL... R I OBBIIE: BRISBVILAR... FROIK...AL’, luidt een deel van de ogenschijnlijk warrige inscriptie. Erbij prijken twee datums, zo lijkt het: 1786 en 1787. ‘Het zijn woorden met letters uit ons alfabet, maar we kunnen ze niet lezen’, zegt raadslid Michel Paugam, die er verder geen chocola van kan maken. ‘Geen flauw idee wat er staat.’

Letterbrij

Volledig scherm
De tekst op de rots is alleen bij laagwater te zien. © AFP

Ondanks alle inspanningen om de betekenis van de letterbrij te achterhalen, tast ook burgervader Dominique Cap volledig in het duister. ,,Er zijn mensen die ons vertellen dat het Baskisch is, anderen denken aan oud-Bretons, maar het is nog niet gelukt de tekst te ontcijferen’’. De wedstrijd moet nu enthousiaste codekrakers zover zien te krijgen.

Hoewel sommigen overtuigd zijn dat achter de door de zee geteisterde woorden een diepere betekenis schuilt, denken anderen dat het mogelijk om de eulogie van een achttiende-eeuwse bouwvakker gaat. Een zo goed als ongeletterde, die zo trots was op zijn werk dat hij zijn grootse overdenkingen fonetisch aan het gesteente toevertrouwde.

Voor taalkundigen, historici en verwoede puzzelaars, zouden de jaartallen daartoe de eerste aanwijzing kunnen zijn. ,,Die datums komen min of meer overeen met de jaren waarin artilleriebatterijen de kust en het nabijgelegen Corbeau-fort beschermden’’, zegt Veronique Martin, leidster van het onderzoek. Frankrijk was tot 1783 in oorlog met de Britten. Niet veel later, in 1789, brak de Franse Revolutie uit.

Volledig scherm
Een mysterieuze boodschap of gewoon de ‘handtekening’ van een 18de-eeuwse bouwvakker. © AFP