Volledig scherm
Indien zijn geslachtsverandering wordt goedgekeurd, zal Sergio voortaan als Sergia door het leven gaan en kan hij met onmiddellijke ingang vijf jaar eerder met pensioen gaan. © Thinkstock

Ambtenaar verandert van geslacht om vijf jaar eerder met pensioen te gaan

Een ambtenaar bij de Argentijnse belastingdienst is een procedure gestart om van geslacht te veranderen. Dat zou hij niet doen om emotionele, maar om puur praktische redenen doen: hij wil vijf jaar eerder met pensioen.

De nu 60-jarige Sergio begon de procedure om van geslacht te veranderen halverwege vorig jaar, toen hij nog 59 jaar was. Indien zijn geslachtsverandering wordt goedgekeurd, zal hij voortaan als Sergia door het leven gaan en kan hij meteen stoppen met werken. De wettelijke pensioenleeftijd ligt in Argentinië voor vrouwen op 60 jaar en voor mannen op 65 jaar.

Het nieuws veroorzaakt heel wat ophef in Argentinië. Volgens zijn collega's zou hij alleen officieel van geslacht willen veranderen om gebruik te maken van een achterpoortje in de pensioenwet, en zit er verder niets achter. Uiteindelijk verandert er slechts één letter in zijn voornaam.

Achterpoortje

De genderidentiteitswet, van kracht sinds 2012 in Argentinië, staat een wettelijke geslachtsverandering toe, zonder dat je bewijzen moet voorleggen van een hormonale of chirurgische behandeling. Elke persoon kan dus zijn naam en geslacht wijzigen, door een eenvoudige wilsverklaring. ,,Dit is een duidelijk geval van misbruik van de wet op pensioenuitkeringen, en van de wet op genderidentiteit'', aldus Matias Assennato, hoofd van de burgerlijke stand van de provincie Salta.