Volledig scherm
© Twitter

Door bijzondere slaapaandoening poetst Anita (40) al dromend haar huis

De Britse Anita Armitage (40) heeft al sinds haar kindertijd last van een slaapstoornis. Die neemt ongewone wendingen aan: ,,Toen ik rondkeek in mijn superschone keuken, besefte ik dat ik het in mijn slaap gedaan moest hebben.” Hypnotherapie lijkt de poetsende slaapwandelaarster enige verlichting te brengen. 

Volledig scherm
© Twitter

Parasomnia is de naam van de ziekte waar de Britse bankmedewerkster aan lijdt en die haar leven niet makkelijker maakt. Wie er last van heeft, gedraagt zich op een abnormale manier tijdens zijn of haar slaap. Bij Anita uitte zich dat in eerste instantie door slaapwandelen.
,,Mijn nachtelijke activiteiten vormen al 15 jaar een vloek in mijn leven”, vertelt ze aan de Britse krant The Sun. ,,Als kind had ik er af en toe last van. Mijn moeder vond me dan 's nachts ergens in huis en bracht me weer naar bed. De volgende morgen kon ik me nooit iets herinneren.”

,,Op mijn twintigste werd ik op een morgen wakker en vertelde mijn toenmalige partner dat hij me 's nachts in de hal had gevonden met mijn autosleutels in de hand, klaar om naar mijn werk te vertrekken”, gaat ze verder. ,,Ik was blijkbaar om 2 uur ’s nachts opgestaan, had gedoucht en me aangekleed, een lunchpakket gemaakt en ontbeten. Ik kon me er opnieuw niets van herinneren. Het maakte me angstig en ik voelde me verward.”

Slecht nieuws

Jaren later werd ze wakker op een ochtend en merkte ze dat het huis naar schoonmaakmiddel rook. ,,Toen ik naar beneden ging, merkte ik dat elke vierkante centimeter van mijn huis vakkundig schoongemaakt was”, aldus Anita. ,,Ik heb meestal niet veel tijd om te poetsen en het verraste me. Aanvankelijk snapte ik niet wat er aan de hand was, tot ik besefte dat ik het in mijn slaap gedaan moest hebben. Ik vond het een angstig idee en maakte een afspraak bij de dokter.”

Volgens hem leed ze aan parasomnia. Hij had nog meer slecht nieuws: er is niet veel aan te doen. De enige optie is slaappillen nemen, maar dat ziet ze niet zitten. ,,Ik wil me niet de rest van de dag helemaal groggy voelen of verslaafd raken.”

Inmiddels gebeurde het om de paar maanden wel een keer dat ze 's nachts het huis een poetsbeurt gaf. Toen ze vijf jaar geleden in een stressvolle vechtscheiding terechtkwam, ging de frequentie plots omhoog. Ze begon iedere nacht minstens een keer activiteiten te ontplooien.

Haar huidige echtgenoot, bedrijfsleider Munawer Ismail (42) uit Cheltenham, brengt haar altijd zachtjes terug naar bed. 
,,Ik weet dat het griezelig en vermoeiend kan zijn voor Munawer. Soms zit ik rechtop in bed en gedraag ik me alsof ik midden in een meeting zit. Of gil ik. Ik heb zelfs al eens water over hem heen gegoten.”

Luchtig

Het lijkt tot grappige situaties te leiden, maar het is niet altijd zo. ,,Tijdens de kerstvakantie een jaar geleden gingen we naar Las Vegas. Op een nacht probeerde ik onze hotelkamer te verlaten terwijl ik amper iets aan had. Ik was ervan overtuigd dat ik omgekleed was voor een avondje uit in het casino. Gelukkig hield Munawer me tegen”, vertelt ze. ,,Mijn grootste angst is dat ik een keer in mijn wagen zal stappen en de weg op zal gaan. Mijn man verstopt daarom mijn sleutels elke avond. Als ik ze niet vind en merk dat de deur op slot zit, ga ik gelukkig meestal gewoon weer naar bed.” 

Vorig jaar is ze begonnen aan hypnotherapie. ,,Volgens mijn therapeute kan de aandoening te maken hebben met angst, ze leerde me trucs om met stress om te gaan. Daarop namen mijn aanvallen flink af. Wat was het heerlijk om ’s morgens wakker te worden en te merken dat ik mooi in bed was blijven liggen.”

Ze heeft af en toe nog wel een terugval en slaat dan ook weer aan het poetsen, maar het is niet meer te vergelijken met vroeger. ,,Ik ben van plan om nog even door te gaan met de therapie in de hoop volledig van het slaapwandelen af te komen. Ik denk dat ik dat wel verdien, na 15 jaar van nachtelijke omzwervingen."