Volledig scherm
Het papieren vliegtuigje wordt bestuurd via een app. © Kickstarter

Duizenden trekken de knip voor papieren vliegtuigje

Betalen voor een papieren vliegtuigje? Duizenden mensen doen het. Ze tellen 29 tot 599 dollar neer om één exemplaar of een pakket met meerdere vliegtuigjes in bezit te krijgen. Het is dan ook niet zomaar een vliegtuigje, maar een toestel dat te besturen is met een app en waarmee volgens de Amerikaanse ontwerper echt kan worden gestunt.

Een vliegtuigje vouwen van een A4'tje en kijken hoe ver het komt. Wie heeft dat niet gedaan als kind? Vaak duikelen de zelfgemaakte vliegtuigjes snel weer omlaag. De Amerikaanse ontwerper Shai Goitein speelt daarop in. Hij heeft niet zomaar een stuk papier dubbelgevouwen, maar een vliegtuigje ontworpen dat via een app bestuurbaar is. De gebruiker kan er trucjes mee doen als een echte stuntpiloot.

Het idee van Goitein is al in 2013 ontstaan. Een vriend daagde hem uit een papieren vliegtuigje te ontwerpen dat met een telefoon kan worden bestuurd. Het werkte. Vervolgens maakte hij een nieuw ontwerp met een camera erop, zodat beelden van de vlucht via een virtualrealitybril of op een telefoon kunnen worden gezien. Nu komt hij dus met het papieren stuntvliegtuigje, dat onder meer loopings kan maken.

1,2 miljoen euro

Om de ‘powerup dart’ te lanceren, is Goitein een crowdfundingsactie begonnen via Kickstarter. Hij wil 25.000 euro ophalen. Daar is hij, met nog vijf dagen te gaan voor het verstrijken van de deadline van het project, al ruimschoots overheen. De bijna 19.000 geïnteresseerden hebben met elkaar al ruim meer dan 1,2 miljoen euro toegezegd.

Veel geïnteresseerden kopen één vliegtuigje. Daar betalen ze 29 dollar voor. Anderen gaan voor een net iets duurder pakket met extra accessoires. De echte liefhebbers, 42 in totaal, leggen zelfs 599 dollar neer. Dan kunnen ze wel een complete luchtshow geven met de 24 vliegtuigjes die ze daarvoor krijgen. Niet alleen Amerikanen kunnen het papieren stuntvliegtuigje aanschaffen. De bedenker bezorgt overal ter wereld én voor de kerst. Dan moet het vliegtuigje wel via de crowdfundingsactie besteld zijn. 

Volledig scherm
Het stuntvliegtuigje dat via een app te besturen is. © Kickstarter
  1. Oudste schildpad ter wereld heeft per ongeluk al 26 jaar homorelatie

    Oudste schildpad ter wereld heeft per ongeluk al 26 jaar homorelatie

    Een dierenarts heeft bij toeval ontdekt dat Jonathan - met een leeftijd van 186 jaar 's werelds oudste schildpad - zonder het te beseffen al ruim 26 jaar een homoseksuele relatie heeft met een soortgenoot. Het op Sint-Helena levende dier kreeg in 1991 een vrouwelijke metgezel, omdat het begon te vereenzamen. Hij bouwde vervolgens een fysieke relatie op met Frederica, maar uit onderzoek blijkt dat zij toch echt een Frederic is.
  2. Maleisiërs in paniek na vondst bizarre 'weerwolfbaby'

    Maleisiërs in paniek na vondst bizarre 'weerwolfbaby'

    De politie in Maleisië heeft met een officiële verklaring geprobeerd angstgevoelens bij burgers weg te nemen over foto's van een weerwolfachtig monstertje. De bizarre kiekjes werden de afgelopen tijd massaal gedeeld op sociale media waardoor veel mensen in het Aziatische land in paniek raakten. Volgens de politie, die met enige aarzeling met een statement kwam, gaat het om een extreem gedetailleerde siliconenpop die op internet te koop is.