Volledig scherm
De hamburger en frietjes zien er na zes jaar nog verrassend vers uit. © Twitter/Dave Alexander

Hamburger na zes jaar zo hard als een hockeypuck, maar lijkt nog steeds vers

Over de broodjes en frietjes van hamburgergigant McDonald's doen de wildste verhalen de ronde. Het eten zou, door allerhande chemische toevoegingen, zelfs na jaren niet bederven. Het bedrijf probeert hard van het ongezonde imago af te komen, maar de eBay-advertentie van de Canadese Dave Alexander doet toch het ergste vermoeden.

Volledig scherm
De hamburger is zo hard als een hockeypuck, maar lijkt nog steeds vers. © Twiter/Dave Alexander

Waar ellenlange lijsten met welluidende chemische namen en een scala aan E-nummers de consument aan de receptuur van McDonald's producten moeten laten twijfelen, spreken de zes jaar oude cheeseburger en patatjes van Alexander boekdelen. De onuitroeibare mythes over de houdbaarheid van het snelvoer worden door zijn foto’s bewaarheid. In een reactie stelt McDonald's geen conserveermiddelen toe te voegen aan de rundvleesburgers. 

Burgerliefhebbers zullen zich bij het zien van de plaatjes niet verslikken. De maaltijd die Dave zijn dochter op 7 juni 2012 liet halen, ziet er verrassend genoeg nog steeds eetbaar uit. 'What's the secret', valt er te lezen op het frietzakje. Reden voor hem de belegen snacks op veilingsite eBay te zetten. ‘Van eerste eigenaar, nooit gegeten’, was de wervende tekst bij de snelle hap uit Ontario. Wie trek had, kon bieden vanaf 20 euro.

Geen 'te gebruiken tot'-datum

Volledig scherm
'What's the secret', vraagt McDonalds zich op het frietzakje af. © Twiter/Dave Alexander

Dat bieden duurde niet al te lang. Op het moment dat de teller op 50 euro stond, haalde eBay de advertentie offline. Dave zegt op Twitter dat het ontbreken van een ‘te gebruiken tot’-datum de houdbaarheid van zijn advertentie parten heeft gespeeld. ,,Voor zover ik weet, staat er op voedsel dat in een restaurant wordt geserveerd nooit een tgt-datum.’’

,,De hamburger zelf is wat donkerder geworden en het broodje is net zo hard als een hockeypuck, maar het ziet er nog steeds vers uit’’, aldus Dave tegen CBC Radio. ,,Alsof de frietjes vanochtend gekocht zijn.’’ Daves berichtje zet twitteraars in elk geval aan het denken. ,,Als het er na zes jaar nog steeds zo uitziet, moeten we ons toch zorgen gaan maken over het feit dat we daar zo vaak eten’’, klinkt het.

14-jarig houdbaarheidsexperiment

De advertentie van de Canadees is niet het eerste bewijs dat McDonald's burgers voor de eeuwigheid bakt. Dave Whipple uit het Amerikaanse Utah kocht in 1999 een burger bij het restaurant met de gouden M. Hij stopte hem in zijn jaszak en vergat 'm. Twee jaar later kwam hij de burger bij toeval tegen en ook zijn broodje zag er nog uit als ‘nieuw’.

Volledig scherm
Zes jaar oude frietjes zien eruit alsof ze dezelfde dag zijn gekocht. © Twiter/Dave Alexander

Whipple zette zijn houdbaarheidsexperiment nog eens twaalf jaar voort en kwam er in 2013 achter dat, afgezien van het schijfje augurk, niets aan zijn hamburger was vergaan. Er zat geen schimmel op de snack en hij rook evenmin raar. De Amerikaan deed in het CBS-programma The Doctors zijn verhaal en sprak de hoop uit dat zijn kleinkinderen gezonder zouden eten. 

Kader

McDonald's: geen conserveermiddelen

We kennen de exacte omstandigheden waarin het eten is bewaard in de test niet. Daarom kunnen we geen juist antwoord geven. Wel kunnen we heel open zijn over de ingrediënten en de hygiëne- en voedselveiligheidsstandaarden. Onze rundvlees burgers worden gemaakt van 100% puur rundvlees. Daar voegen we niets aan toe, geen conserveringsmiddelen, geen kleurstoffen. Alleen na het grillen een snufje peper en zout. De rundvleesschijven worden gemaakt van extra grote stukken rundvlees, waarvan we in een grote gehaktmolen rundergehakt maken. Daarna worden ze direct diepgevroren tot min achttien graden. In het restaurant wordt rundvlees door onze medewerkers altijd met een handschoen uit de diepvries gehaald en op de grill gelegd. Juist omdat het zo bacteriënvrij is van nature en door ruim 40 kwaliteitscontroles in het hele proces, blijft het goed onder omstandigheden waar nauwelijks lucht bij komt. Dit verzekert dat kruisbesmetting met bacteriën, gisten of schimmels tot het laagst mogelijke niveau wordt beperkt. Bacteriën, gisten en schimmels groeien onder bepaalde omstandigheden. Voedsel dat niet of nauwelijks in aanraking komt met bacteriën of schimmels, kan daarom over een lange periode geen enkel spoor van verval vertonen, en slechts uitdrogen. We bereiden onze producten zodat gasten er direct van kunnen genieten. Er is dus ook geen noodzaak om conserveringsmiddelen in het rundvlees te gebruiken.