Volledig scherm
Serieverstekeling Marilyn Hartman heeft van zwartvliegen een sport gemaakt. © EPA/Privéfoto/Fotomontage AD

Marilyn (66) krijgt maar geen genoeg van zwartvliegen

De reislustige Marilyn Hartman zit weer vast. De Amerikaanse serie-verstekeling moest van de rechter wegblijven van vliegveld O'Hare, nadat ze eerder ongemerkt van Chicago naar Londen vloog. Dit weekeinde liep ze toch weer tegen de lamp.

Op 14 januari lukte het Marilyn Hartman door de beveiliging van Chicago's vliegveld O'Hare en aan boord van een British Airways-vlucht naar de Londense luchthaven Heathrow te komen. Britse douaniers hielden haar daar op 15 januari aan en stuurden haar linea recta terug. Bij aankomst in Chicago werd de vrouw opgepakt.

Medewerkers van O'Hare betrapten Hartman afgelopen weekend echter opnieuw, berichten lokale media. De vrouw liep 's nachts rond in een gedeelte van de luchthaven waar privévliegtuigen worden onderhouden. Naar verluidt weigerde ze te vertrekken.

Vrije voeten

Hartman was juist enkele dagen voor het incident op vrije voeten gekomen. Ze zit nu weer vast, omdat ze de voorwaarden van haar voorwaardelijke invrijheidstelling heeft overtreden.

Volledig scherm
Hartman © Politiefoto


De politie had al gewaarschuwd dat de kans op recidive groot is als de vrouw geen hulp krijgt. De 66-jarige vrouw glipte in het verleden vaker zonder ticket aan boord van vliegtuigen. Het leverde haar de bijnaam '
serial stowaway' op. De rechter laat Hartman nu via een enkelband elektronisch in de gaten houden.

In het nieuws

Hartman kwam landelijk in het nieuws toen ze er in augustus 2014 in slaagde zonder geldig plaatsbewijs aan boord te komen van een vlucht uit Mineta San Jose. Ze werd aangehouden op LAX, het internationale vliegveld van Los Angeles. Ook toen werd haar opgedragen weg te blijven van het vliegveld, maar de volgende dag werd ze alweer gearresteerd.

Verslaggever 
Joe Eskenazi, die Hartman al een paar jaar volgt, zegt dat de vrouw de zwakheden in de beveiliging van luchthavens blootlegt. Ze weet als geen ander op te gaan in het publiek, kruipt onder afzettingen door, lift mee met groepen reizigers, houdt haar hoofd op de juiste momenten omlaag en gebruikt weggegooide instapkaarten.

Eskenazi: ,,Marilyn Jean Hartmans leven vertoont een patroon. Ze wil gewoon vliegen en zal het keer op keer op keer op keer blijven proberen. Totdat iemand haar voorgoed aan de grond houdt.''