Monsterkwal gespot voor zuidkust van Engeland

videoTwee Britse duikers hebben voor de zuidkust van Engeland, ter hoogte van Falmouth, een reusachtig exemplaar van een bloemkoolkwal gespot. Volwassen exemplaren van het ongevaarlijke zeedier, ook wel zeepaddenstoel genoemd, hebben meestal een doorsnede van hooguit 50 centimeter. Het ‘monster’ dat op 30 meter uit de kust werd gespot, was echter anderhalve meter. 

Het gevaarte werd recent gezien door biologe en BBC Earth-presentatrice Lizzie Daly en natuurfilmer Dan Abbott. Toen de twee doken voor de kust van Cornwall doemde plotseling uit het niets het enorme zeedier op. Volgens Abbott was de kwal de allergrootste die hij ooit zag. ,,Ik was compleet in shock, maar dan op een positieve manier”, vertelde hij aan Britse media. ,,Toen we weer boven water kwamen, realiseerden we ons pas dat we iets heel bijzonders hadden gezien.” Abbott benadrukt dat dergelijke natuurverschijnselen meestal ver te zoeken zijn. ,,Deze keer was het gelukkig eens zeer dichtbij en ook nog in ons eigen Engeland.”

Beelden van de onschuldige megakwal, die om precies te zijn op 13 juli langs de kust ‘zweefde’, gaan inmiddels de hele wereld over. Volgens experts is de kwal die werd gespot een exemplaar van vorig jaar, omdat kwalletjes meestal rond juli ter wereld komen, in augustus en september volwassen worden en vervolgens sterven door de winterse temperaturen. ,,Deze heeft de kou dus op de een of andere manier overleefd en is doorgegroeid”, aldus bioloog Arthur Oosterbaan aan de NOS. 

Volledig scherm
foto ter illustratie © Shutterstock
 1. Vrouw slikt verlovingsring in tijdens nachtmerrie: ‘Ik werd wakker met een lege vinger’

  Vrouw slikt verlovings­ring in tijdens nachtmer­rie: ‘Ik werd wakker met een lege vinger’

  Een 29-jarige Amerikaanse vrouw die tijdens een angstaanjagende nachtmerrie droomde dat ze in een hogesnelheidstrein op advies van haar aanstaande haar verlovingsring moest inslikken om het sieraad te verstoppen voor overvallers, blijkt het juweel daadwerkelijk al slapende in haar mond te hebben gestopt. Toen Jenna Evans uit San Diego (Californië) wakker werd, ontdekte ze tot haar ontsteltenis een lege vinger.
 1. Moeder valt flauw als ‘gecremeerde’ zoon springlevend voor haar deur staat

  Moeder valt flauw als ‘gecremeer­de’ zoon springle­vend voor haar deur staat

  Russische media raken niet uitgepraat over een schokkende zaak die niet zou misstaan in het oeuvre van horrorauteur Stephen King. De 62-jarige Antonina Mikhailovna uit de havenplaats Kronstadt identificeerde in een lijkenhuis het stoffelijk overschot van haar al weken vermiste zoon Konstantin (43). Vier maanden na zijn crematie stond de ex-soldaat echter springlevend voor haar deur. ,,Ik heb me vergist. De dode in het mortuarium leek als twee druppels water op mijn Konstantin.”
 2. Experts waarschuwen voor spotgoedkoop alternatief lipfillers: ‘Plak nooit je bovenlip vast met superlijm’

  Experts waarschu­wen voor spotgoed­koop alterna­tief lipfillers: ‘Plak nooit je bovenlip vast met superlijm’

  Het gebruik van fillers om de boven- en onderlip op kunstmatige wijze wat voller te maken, lijkt een niet te stoppen trend. Maar de hoge kosten van de behandeling weerhouden menigeen van zo’n cosmetische behandeling. Jongeren hebben nu een spotgoedkoop alternatief gevonden: het vastplakken van de bovenlip onder de neus met een streepje superlijm. Instructiefilmpjes gaan momenteel viraal op sociale media.