Volledig scherm
© Facebook

Sue (44) zwanger van 22ste kind: ‘We hadden gezworen dat we zouden stoppen’

Baby nummer 22! De vruchtbaarste familie van Groot-Brittannië doet er nóg eentje bij. Sue Radford (44) en haar echtgenoot Noel (48) hadden vorig jaar gezworen dat het bij 21 kinderen zou blijven. Opvallend detail: na het negende kind liet de man zich steriliseren, maar die ingreep werd duidelijk ongedaan gemaakt.

Volledig scherm
Sue is voor de 22ste keer zwanger. © RV

Het koppel uit het Britse kuststadje Morecambe maakte het heuglijke nieuws bekend in een youtubevideo. ,,Ik ben vijftien weken zwanger, het geslacht van de baby zullen we binnenkort weten. De grote vraag blijft natuurlijk of we met elf zonen en elf dochters zullen eindigen. Ik heb alvast een voorgevoel dat het een jongen wordt. De bevalling is voorzien voor april.’’

Sue was zeven jaar oud toen ze de liefde van haar leven tegen het lijf liep. Op veertienjarige leeftijd volgde er al een eerste kind, Chris. Ondanks de jonge leeftijd besloten ze het kleintje te houden. Zelf waren ze bij hun geboorte opgegeven ter adoptie en dat leed wilden ze Chris besparen.

Toen Sue 17 jaar was, volgden er twee nieuwe mijlpalen: ze trouwde met Noel én beviel van haar tweede kind, Sophie.

Kinderbijslag: 200 euro per week
Het kroostrijke gezin woont nu in een groot Victoriaans huis dat vroeger dienst deed als verzorgingstehuis. Er zijn tien slaapkamers aanwezig. Het stel zegt nooit van het systeem geprofiteerd te hebben. Via de kinderbijslag krijgen ze bijvoorbeeld slechts 200 euro per week. Om uit de kosten te komen, werken ze bijzonder hard. Tegenwoordig runnen ze samen met hun koters een bakkerij.

Dat het leven ten huize Radford prettig gestoord is, bewijzen de cijfers: het weekbudget voor eten bedraagt zowat 400 euro. Dagelijks jaagt het gezin er drie grote dozen cornflakes, drie liter fruitsap en negen liter melk doorheen. Voor een verjaardag van een van de kinderen wordt iets meer dan honderd euro opzij gelegd. Een avondje in een fastfoodrestaurant kost al gauw 175 euro.

,,We gaan ook graag naar de bioscoop. Dat is een handig tijdverdrijf wanneer het regent en de kinderen zich vervelen. Maar een ticket kost tegenwoordig ook al 11,5 euro per persoon, reken dus maar uit’’, stelt Sue.

‘Enige luxe is reizen’
Een dag begint voor Sue al om 06.30 uur en eindigt om 23.00 uur. Noel is zelfs vanaf 5.00 uur wakker om brood te bakken, vaak werkt hij elf uur aan één stuk. Het ontbijt gebeurt in twee shifts. Een ‘wasje’ doet Sue negen tot twaalf keer per dag.

Ondanks de stevige rekeningen is er nog geld over om elk jaar op vakantie te gaan. Dit jaar zijn ze naar Florida geweest, hun volgende bestemming zou Nederland moeten worden. ,,Maar dat is onze enige luxe, we roken of drinken bijvoorbeeld niet’’, aldus Sue. ,,Ik vind het wel belangrijk dat onze kinderen ons zien werken.’’

,,Natuurlijk denkt iedereen dat we extra geld toegeschoven krijgen van de overheid, maar dat is niet zo: er zijn veel grote families die perfect kunnen instaan voor hun eigen behoeften. We willen ook niet profiteren van groepskortingen, dat zou oneerlijk zijn. Kortingsacties op internet houden we wel in de gaten.’’

,,De leukste dagen beleven we als we naar het strand trekken, gaan picknicken of gewoon wandelen met de kinderen. Die activiteiten zijn gelukkig wel gratis.’’

Zoontje verloren
Toch liep niet alles even goed bij de Radfords. Het stel verloor in 2014 zoontje Alfie na 23 weken zwangerschap. Dat hakte er stevig in, erkende Sue. Als eerbetoon kreeg de dochter die volgde Alphia als tweede naam. ,,Een kind verliezen verandert je als persoon, ik zal nooit meer dezelfde zijn als voor die periode. Ik leer mezelf nu om een lach op mijn gezicht te toveren, ook in periodes waarin ik daar helemaal niet voor in de stemming ben’’, besluit Sue.

Tot slot alle namen en leeftijden op een rijtje: Chris (30), Sophie (25), Chloe (24), Jack (22), Daniel (20), Luke (19), Millie (18), Katie (16), James (16), Ellie (14), Aimee (13), Josh (12), Max (10), Tillie (9), Oscar (7), Casper (6), Hallie Alphia (4), Phoebe (3), Archie (2) en Bonnie Raye (elf maanden). Enkel de twee oudsten zijn inmiddels de deur uit. Sophie heeft op haar beurt al drie kinderen op de wereld gezet.

 1. Bodybuilder laat met olie gevulde megabiceps weghalen: ‘Raar hoor, die dunne armen’

  Bodybuil­der laat met olie gevulde megabiceps weghalen: ‘Raar hoor, die dunne armen’

  Kirill Tereshin (23), een Russische bodybuilder met biceps die door synthetische olie-injecties minstens zo groot als een voetbal zijn geworden, is in een ziekenhuis in Moskou geopereerd aan zijn opgezwollen armen omdat een deel van zijn spieren begon af te sterven. Bij de ingreep is volgens Tereshin ongeveer anderhalve kilo zo goed als dood weefsel verwijderd. ‘Popeye’ moet nog twee of drie keer onder het mes om de rest weg te laten halen.
 2. Yorkshire terriër verpletterd nadat koerier zwaar postpakket over schutting gooide

  Yorkshire terriër verplet­terd nadat koerier zwaar postpakket over schutting gooide

  Een echtpaar uit het stadsdeel Venice in Los Angeles is in diepe rouw gedompeld, omdat hun zo geliefde Yorkshire terriër Cooper onlangs is verpletterd door een loodzwaar postpakket dat een kennelijk zeer gehaaste koerier over de schutting van hun tuin liet vallen. Ze eisen dat bezorgdienst FedEx de verantwoordelijke medewerker op het matje roept en personeel nadrukkelijk wijst op de mogelijke gevaren van het te hardhandig deponeren van bestellingen.
 3. Senior met extreme verzamelwoede 15 uur lang begraven onder ingestorte berg eigen zooi

  Senior met extreme verzamel­woe­de 15 uur lang begraven onder ingestorte berg eigen zooi

  Een seniore vrouw met extreme verzamelwoede uit een buitenwijk van de Australische stad Sydney is gisteren letterlijk bedolven onder haar eigen troep. Volgens lokale media stortte een gigantische berg opgestapelde persoonlijke bezittingen plotseling in. De zooi die bovenop de zogenoemde hoarder belandde bleek zo zwaar dat het slachtoffer zich met geen mogelijk kon bevrijden. De fragiele bejaarde zou minstens 15 uur, kermend van de pijn, klem hebben gelegen onder de zelf veroorzaakte vuilnisbelt.