Volledig scherm
Jay (links) is non-binair. Rueben, op deze foto zwanger, is inmiddels bevallen van een gezonde baby. © GoFundMe

Transman bevalt van baby met donorzaad van transvrouw

Geboren als vrouw, twaalf jaar geleden een gendertransitie ondergaan, en nu op 39-jarige leeftijd bevallen van een gezonde baby van zaad van een vrouw die als man werd geboren. Dat is het verhaal van de Engelse Rueben Sharpe uit Essex.

In 2007 besloot Rueben om als man verder door het leven te gaan. Hij nam mannelijke hormonen die hem een baard, diepe stem en mannelijke kenmerken gaven. De Brit was zijn moederinstinct echter nog niet verloren en besefte dat hij een kind wilde, samen met zijn partner Jay. Jay, geboren met vrouwelijke kenmerken, is non-binair. Dat wil zeggen dat Jay zich niet identificeert als man of vrouw. Daarom moest het stel op zoek naar een zaaddonor. 

Met zijn baarmoeder en eierstokken nog intact zeiden doktoren tegen Rueben dat het mogelijk was om een kind te krijgen. Hij stopte daarna met nemen van het mannelijke hormoon testosteron en onderging een vruchtbaarheidsbehandeling.

‘Na zes jaar weer ongesteld’

Het leek voor Rueben eindeloos te duren. Maar na vele hormoon- en vruchtbaarheidstests was er eindelijk goed nieuws. ,,Ik werd wakker en voor het eerst in zes jaar was ik ongesteld”, vertelt de 39-jarige trouwfotograaf aan de Britse site Mirror. ,,Ik was zo opgelucht. Het voelde raar, maar het was het begin van iets dat ik heel graag wilde.”

Rueben en zijn partner Jay gingen op zoek naar een zaaddonor. Ze kwamen uit bij een kennis die transvrouw is, maar nog wel sperma kon produceren. ,,Het leek me perfect”, zegt Rueben. ,,Zaaddonatie is een grote beslissing, maar toen wij het vroegen aan de donor voelde het zó goed.” 

‘Eindelijk compleet’

Om de dure behandeling te kunnen betalen, startten de twee een crowdfundingsactie. Al snel werd het benodigde bedrag opgehaald en onderging Rueben een kunstmatige bevruchting. Hierbij wordt het donorzaad in de baarmoeder geplaatst. Rueben raakte zwanger, en nu een jaar later, zit hij met zijn 3 maanden oude baby Jaimy in zijn armen op de bank. 

Na een gezamenlijke prachtkerst is het kersverse gezin is dolblij: ,,Het heeft zes jaar geduurd, maar eindelijk hebben we een baby in onze armen. Dat was het einddoel. Ik voel me compleet.”

Er zijn al eerder transmannen bevallen van baby's, maar nog niemand heeft er zo openlijk over gesproken als Rueben en Jay.

Volledig scherm
Rueben (linksonder) en Jay © GoFundMe
  1. Zwerfpup met dodelijke tumor wordt politiehond: ‘Eddie krijgt de beste zes maanden van zijn leven’

    Zwerfpup met dodelijke tumor wordt politie­hond: ‘Eddie krijgt de beste zes maanden van zijn leven’

    Politieagenten in de Amerikaanse plaats Pasco dachten aanvankelijk dat straathondje Eddie door een auto was aangereden toen ze hem vonden. Het dier was blind aan een oog en zwierf al een maand over straat. Een dierenarts ontdekte dat de pup een tumor heeft en daardoor minder dan een jaar te leven. Voorzien van een eigen uniform, compleet met insignes, schittert Eddie nu als politiehond.
  2. Gewichtheffer van 444 kilo zoekt droomvrouw: ‘Graag fors gebouwd anders verpletter ik haar’

    Gewichthef­fer van 444 kilo zoekt droomvrouw: ‘Graag fors gebouwd anders verpletter ik haar’

    Arbab Khizer Hayat, een 27-jarige en 444 kilo zware gewichtheffer uit de Pakistaanse stad Mardan, is naarstig op zoek naar een vrouw in zijn leven. De kolossale krachtpatser stelt wel een paar eisen aan zijn toekomstige echtgenote. Ze moet minimaal 100 kilo wegen en een lengte hebben van 1,90 meter. ,,De bijna driehonderd vriendinnen die ik de afgelopen jaren had, waren allemaal te licht gebouwd en klein van stuk waardoor ze het risico liepen door mij te worden verpletterd.”