Adolf Hitler, Eva Braun en hun honden tijdens een verblijf in Berchtesgaden.
Volledig scherm
Adolf Hitler, Eva Braun en hun honden tijdens een verblijf in Berchtesgaden. © rv

Voormalig Hitler-hotel met ondergrondse bunkers staat te koop voor 3,6 miljoen euro

In het Duitse dorp Berchtesgaden staat een opmerkelijk gebouw te koop: in Hotel Zum Türken ontving Adolf Hitler tijdens zijn vakanties verschillende hooggeplaatste nazi’s. Het staat nu te koop voor 3,6 miljoen euro. 

Het gebouw wordt aangeboden op de website van makelaar Sotheby’s. De foto’s tonen een hotel op een prachtige locatie, met een mooi uitzicht op de bergen. ,,Een reis door de tijd met een droomachtig uitzicht”, zo luidt de titel van de advertentie.

Het hotel werd gebouwd in 1911 en is gelegen op de Obersalzberg. Hoewel er in de advertentie met geen woord over gerept wordt, doet het Duitse media een belletje rinkelen. Hitler bracht immers veel van zijn vakanties door in het ernaast gelegen Berghof. Dat woonhuis van Hitler werd in 1945 door de Britse luchtmacht gebombardeerd.

Vaak trok hij echter ook naar Hotel Zum Türken, waar hij hooggeplaatste nazi’s en topmedewerkers van de Gestapo ontving. Hij hield er toespraken en lichtte er zijn plannen toe. Het gebouw, dat zeventien slaapkamers telt, zou ook gediend hebben als SS-hoofdkwartier.

Hitler liet vlakbij ook een ondergronds gangenstelsel aanleggen, dat diende als ontsnappingsroute. De ingang ervan ligt aan het hotel en geeft toegang tot ondergrondse bunkers. Die kon je tot voor kort bezoeken voor 5 euro.

Neo-nazi’s

In Duitsland is men bang dat het hotel nu in verkeerde handen terechtkomt en een soort van bedevaartsoord voor neo-nazi's kan worden. De ondergrondse gangen in de buurt bleken eerder al een trekpleister voor neo-nazi’s. Politicus Karl Freller (CSU), die ook directeur is van de Stichting Bayerische Gedenkstätten, hoopt daarom dat de regering het pand zal kopen. 

 1. Baasje in quarantaine stuurt keffertje naar winkel voor zak chips: ‘En ze slaagde in haar missie’

  Baasje in quarantai­ne stuurt keffertje naar winkel voor zak chips: ‘En ze slaagde in haar missie’

  Een man uit het Mexicaanse Pesqueria die in zelfquarantaine zit om zichzelf tegen het coronavirus te beschermen, heeft zijn chihuahua naar een supermarkt aan de overkant van de straat gestuurd voor een zak chips. Hij stopte geld en een boodschappen- en uitlegbriefje onder de halsband, waarna het keffertje al kwispelend de winkel in zou zijn gelopen. Volgens het baasje slaagde het teefje met vlag en wimpel voor deze ingewikkelde missie.
 2. Extreem rimpelige en ‘chagrijnige’ naaktkat Xherdan hit op sociale media: ‘Hij doet geen vlieg kwaad’

  Extreem rimpelige en ‘chagrijni­ge’ naaktkat Xherdan hit op sociale media: ‘Hij doet geen vlieg kwaad’

  Een 6-jarige sphynx (Canadese naaktkat) uit de Zwitserse plaats Rüti, even ten zuiden van Zürich, is in korte tijd uitgegroeid tot één van de populairste poezen op sociale media. ‘Lelijke’ Xherdan dankt zijn faam niet alleen aan het feit dat hij zo goed als geen haren heeft, maar vooral aan zijn extreme rimpels, formaat, knalblauwe ogen en een voortdurend chagrijnige blik.
 3. Donkere moeder verft haar rood omdat niemand gelooft dat roodharig en blank zoontje van haar is

  Donkere moeder verft haar rood omdat niemand gelooft dat roodharig en blank zoontje van haar is

  Ebony Lumpkin (30), een donkere vrouw uit de Amerikaanse staat Virginia, heeft uit pure wanhoop haar zwarte lokken rood geverfd, omdat haar 7-jarige zoontje Matthew - een jongetje dat met een blanke huid en knalrood haar is geboren - op school wordt gepest. Volgens zijn moeder krijgt het ventje bijna dagelijks van klasgenootjes te horen dat Ebony niet zijn biologische moeder is of dat hij geadopteerd of gestolen is. ,,Niemand gelooft dat Matthew mijn bloedeigen kind is.”
 4. Identiekste eeneiige tweeling ter wereld onder vuur wegens gevaarlijke levensstijl

  Identiek­ste eeneiige tweeling ter wereld onder vuur wegens gevaarlij­ke levens­stijl

  De Australische zussen Anna en Lucy DeCinque - die de identiekste eeneiige tweeling ter wereld worden genoemd - worden bedolven onder de kritiek omdat ze op filmkanaal YouTube hebben verklaard dat ze minimaal zes uur per dag fanatiek fitnessen en alleen iets eten voor het slapen gaan. Volgens velen is de levensstijl van de 34-jarige brunettes ‘potentieel dodelijk’ maar de beroemde dames halen hun schouders op over alle ophef. ,,We zijn gewoon excentriek en kunnen geen maat houden”, roepen ze in koor.