Volledig scherm
De vrouw zegt dat ze kristallen huilt in plaats van echte tranen. © YouTube

Vrouw die kristallen huilt in plaats van echte tranen ontmaskerd als oplichter: ‘Het is gewoon glas’

Een 22-jarige vrouw uit Armenië die al geruime tijd met grote stelligheid beweert dat ze vlijmscherpe kristalletjes huilt in plaats van echte tranen, is door wetenschappers ontmaskerd als een oplichtster. Volgens artsen die Satenik Kazaryan (22) onderzochten, heeft de patiënte vrijwel zeker het Münchhausen-by-proxysyndroom: een zeldzame aandoening waarbij mensen ziektes verzinnen of zichzelf verwonden om aandacht te trekken. 

Satenik Kazaryan haalde onlangs de internationale media met het ogenschijnlijk trieste verhaal dat ze dagelijks minstens vijftig, glasachtige tranen huilt. De kleine kristallen, aldus de Armeense, komen uit het niets uit haar traanklieren tevoorschijn en zorgen voor veel pijn. Na het nieuws over de kristallen jankende vrouw, besloten experts haar aan een onderzoek te onderwerpen. Anna Hovakimyan, een vooraanstaande oogarts in Armenië, sprak uitvoerig met Kazaryan en legde de tranen onder een microscoop. ,,Het is bijna honderd procent zeker dat het hier om stukjes glas gaat”, luidde de conclusie van professor Hovakimyan.

De arts voegde aan haar diagnose toe dat Kazaryan niet echt een oplichter is maar een ‘best zielig persoon’ dat de wereld om de tuin leidt voor niks anders dan aandacht. ,,Deze vrouw stopt waarschijnlijk 's ochtends stukjes glas in haar ogen, waardoor haar ogen gaan tranen.” De vrouw zelf en haar moeder hebben zich niet bij de diagnose neergelegd. De twee stellen dat de wonderlijke aandoening van Kazaryan waarschijnlijk cystinose is: een zeldzame, erfelijke ziekte waarbij lichaamsvloeistoffen zoals tranen onder bepaalde omstandigheden kunnen kristalliseren.

Schreeuw om aandacht

Om ook cystinose uit te sluiten is Satenik Kazaryan doorgestuurd naar een oogspecialist in Moskou. Dmitry Maichuk, de medicus in kwestie, oordeelde dat de vrouw ook die aandoening niet heeft. ,,De kristallen waarvan deze patiënten beweert dat ze in korte tijd ontstaan, zijn veel te groot voor cystinose. Het formaat tranen dat Kazaryan huilt, zou vele maanden kosten om te kunnen groeien. Het kan dus niet anders dan dat ze dit alles zelf in haar ogen stopt.” Ook hij is duidelijk in zijn diagnose. ,,Dit is een extreme schreeuw om aandacht.”

Satenik Kazaryan houdt, ondanks het feit dat ze een bedrieger wordt genoemd, voet bij stuk. Aan Russische en Armeense media vertelde ze, echte tranen huilend, dat haar leven ‘een hel’ is door die vreemde en irritante aandoening. ,,Ik  word door niemand begrepen en niemand kan me behandelen.”

Hoewel experts de aandoening van de vrouw typeren als Münchhausen-by-proxysyndroom, heeft het Armeense ministerie van Volksgezondheid opmerkelijk genoeg aangekondigd Kazaryan andermaal uitvoerig te laten onderzoeken. ,,Deze vrouw beweert dat ze iets zeldzaams onder de leden heeft en we willen nu toch eindelijk eens weten wat met haar aan de hand is”, aldus minister Oganes Arutyunyan. 

Volledig scherm
Satenik Kazaryan. © YouTube