Volledig scherm
© Bert Jansen

'Affaire Tielemans' molensteen om de nek van Boekel

BOEKEL - Als de gemeente Boekel niet voor half maart een bestemmingsplan vaststelt dat vestiging van een varkensbedrijf aan de Langstraat in Venhorst mogelijk maakt, hangt de gemeente een miljoenenclaim boven het hoofd.

Dat kondigde Teun Verstappen, de advocaat van varkenshouder André Tielemans dinsdagavond aan in de Boekelse raadscommissie Grondgebiedszaken.

Woningen
Tielemans verkocht in 2006 zijn varkensbedrijf aan de gemeente. Op zijn perceel bouwde de gemeente huizen. Hij zou in ruil vóór juli 2008 een nieuw bedrijf mogen starten aan de Langstraat in Venhorst. Dat kwam er nooit, deels door een bouwstop van de provincie, waarvoor na een rechtszaak ontheffing moest worden verleend, deels door zwaardere eisen van de gemeente.

Raad van State
De varkensboer stapte diverse malen naar de Raad van State. Die besliste vorig jaar dat de gemeente Boekel half maart een bestemmingsplan moet hebben vastgesteld. De gemeenteraad moet daar volgende week over beslissen. Donderdagavond stelden de raadsleden een hele reeks vragen die wethouder Ted van de Loo aanvankelijk weigerde te beantwoorden. Uiteindelijk deed hij dat toch. Maar wel achter gesloten deuren.

Oss, Uden e.o.