Volledig scherm
Bieb-directeur Marlie Driessens (l), schrijfster Joke van Leeuwen en wethouder Henri Willems onthulden de banner van het Taalhuis in de Boekelse bieb. © Kees Backx/BD

Boekel is sinds vandaag een Taalhuis rijker

BOEKEL - Met het onthullen van een banner door Marli Driessens, directeur van Bibliotheek Lage Beemden, wethouder Henri Willems en schrijfster Joke van Leeuwen, is deze dinsdagmiddag het Taalhuis in Boekel officieel geopend. 

Dat Taalhuis is een plek waar volwassenen beter kunnen leren lezen, schrijven, rekenen en omgaan met de computer. Het is gevestigd in de Boekelse bibliotheek in gemeenschapshuis Nia Domo. vestigingsmanager Suzanne van Langen wees de aanwezigen erop dat Nederland 2,5 miljoen laaggeletterden telt, een op de negen inwoners. Omgezet naar Boekel met zijn tienduizend inwoners zouden dat dus duizend Boekelaren moeten zijn. Volgens Van Langen zijn het er waarschijnlijk meer. Uit onderzoek blijkt volgens haar dat het percentage laaggeletterden in Boekel bovengemiddeld is.

Quote

En nu de deuren open, op zoek naar de mensen

Henri Willems, wethouder

Laaggeletterdheid heeft ingrijpende consequenties op het gebied van werk, gezondheid, armoede en gezin. Wethouder Henri Willems wees de aanwezigen erop dat de bibliotheek van tegenwoordig niet meer de bieb van vroeger is waar je heen ging om een boek te lenen. De moderne bieb heeft meer een sociale rol. Daar past volgens Willems het Taalhuis prima in. 

Volledig scherm
Marlie Driessens van bibliotheek De lage Beemden spreekt de belangstellenden toe bij de opening van het Taalhuis in Boekel © Kees Backx/BD

De eerste aanzet voor het Boekelse Taalhuis werd twee jaar geleden gegeven tijdens een mini-symposium.  Het Taalhuis is een samenwerking tussen de gemeente Boekel, bibliotheek De Lage Beemden, Vluchtelingenwerk, Dorpsteam, Taalklas en Taalles Boekel en de stichting Lezen & Schrijven. 

Taalheld

Bij de opening was ook Ria van Ras uit Aarle-Rixtel aanwezig. Zij werd vorig jaar uitgeroepen tot Taalheld van Brabant. Geheel onvoorbereid werd ze naar voren geroepen om te vertellen wat de aanpak van haar laaggeletterdheid voor haar heeft betekend. 

De plechtigheid werd afgesloten door auteur, tekenaar en performer Joke van Leeuwen die met enkele gedichten duidelijk maakte dat taal ook geschikt is om mee te spelen. ,,En nu de deuren open, op zoek naar de mensen", besloot wethouder Willems.