Volledig scherm
De allereerste ondertekening van de familieverklaring. © Mari van Rossem

Boekel plant met nieuwerwetse ‘familieverklaring’ zaadjes voor familiebos

BOEKEL - Goede vrienden en zelfs huisdieren konden zondagmiddag in Boekel, onder het toeziend oog van een ambtenaar van de burgerlijke stand - worden toegevoegd aan de eigen familie. Uiteindelijk kwam het tot acht nieuwe familieverbintenissen.

Het dorp plantte met de nieuwerwetse ‘familieverklaring’ alvast zaadjes voor een heus Boekels familiebos. Dat het uiteindelijk maar tot acht nieuwe verbintenissen kwam, deed niks af aan het enthousiasme van de 'Familie-Machine'.

Bloedlijnen
De ‘familieverklaring’ ontstond uit het lokale project ‘De Familie-Machine presenteert Skon toffel Vollek’. In dit project onderzocht kunstenares Annet Nooijen de vraag wat familie tegenwoordig behelst. ,,De traditionele grote gezinnen hebben plaatsgemaakt voor kleine en samengestelde gezinnen en eenoudergezinnen. Er zijn zelfs mensen die zeggen: ik kies mijn eigen familie wel uit. Wanneer bloedlijnen minder belangrijk worden in de familiegeschiedenis is het van belang dat er een beeldtaal ontwikkeld wordt om de nieuwe structuren in kaart te brengen. Samen met de Boekelse gemeenschap heb ik daarom een stempelset ontwikkeld waar iedereen een familieboom mee kan verbeelden. De verklaring maakt het een beetje officieel.“

Lees maandag 10 oktober een artikel over de familieverklaring in het Brabants Dagblad, editie Oss en Uden/Veghel of in de digitale krant.

Volledig scherm
De verklaring. © Mari van Rossem
Volledig scherm
Het tekenen van de familieverklaring. © Mari van Rossem

Oss, Uden e.o.