Volledig scherm
De klok op de toren van de Boekelse Sint Agathakerk geeft aan dat het vijf voor twaalf is. Dat geldt ook voor het kerkgebouw zelf. © Twan van Asseldonk fotografie

Boekels idee voor opsplitsen kerk warm onthaald

BOEKEL - Als het plan om de parochiekerk van Boekel te behouden door het plaatsen van een glaswand slaagt, zou dat volgens een aantal kenners weleens de redding voor veel kwijnende kerken kunnen zijn die nu met sloop of sluiting worden bedreigd. 

Een groep Boekelaren, onder wie architect Jan van den Broek en oud-burgemeester Driek van de Vondervoort, bedacht een plan om de parochiekerk met behulp van een glaswand te splitsen in een sacraal (kerkelijk) deel waarin erediensten gehouden kunnen worden en een profaan (wereldlijk) deel, waarin lezingen en concerten georganiseerd kunnen worden op commerciële basis.

Woordvoerder Joost Goes van het bisdom 's-Hertogenbosch wil zich nog niet uitlaten over hoe het bisdom tegen het plan aankijkt. Hij vindt dat eerst het parochiebestuur de kans moet krijgen het te beoordelen. Wel laat hij weten dat bij de bisschoppelijke afdeling bouwzaken een dergelijke oplossing tot nu toe niet eerder is langsgekomen.

Kerkhistoricus Paul van Geest wordt enthousiast als hij van het Boekelse plan hoort. 'Heel slim', vindt hij. ,,Van een dergelijke combinatie van sacraal en profaan gebruik heb ik nog nooit gehoord. Ik weet niet of je een kerk gedeeltelijk aan de eredienst kunt onttrekken. Aan de andere kant: je kunt in een kerk wel concerten geven. En ik weet dat ze in Maastricht een kerk gedeeltelijk als bibliotheek hebben ingericht. Dus het zal ervan afhangen wat je in dat profane deel gaat doen."

Noodlijdend

Sidney van den Bergh, vice-voorzitter en penningmeester van het kerkbestuur van de Osse Willibrordusparochie en van daaruit lid van de werkgroep Religieus Erfgoed, ziet in het Boekelse plan kansen voor andere noodlijdende parochies. ,,Je kunt zo'n kerk verkopen en het geld investeren in andere kerken. Maar dat houdt een keer op. Beter is het om te verhuren, dan verdien je als parochie geld om het monument in stand te houden."