Volledig scherm
Ouderwetse oogsttechnieken waren te zien tijdens de Auwerwetse Boekelse Oogstdag.

Boekelse Oogstdag: leerzaam voor de jeugd en nostalgie voor de ouderen

BOEKEL - Bij de Auwer-wetse Boekelse Oogstdag waanden bezoekers zich zondag voor even een Brabantse boer. Een ouderwetse uiteraard.

Voor de ongeveer vierduizend bezoekers was voor iedereen wel wat te zien of doen. Zo konden kinderen zelf brood bakken of paarden en kuikens aaien, maar ook springen in een grote berg graan of op een springkussen. 

Quote

Veel kinderen eten friet, maar hebben geen idee hoe dat product op hun bord komt

Peter van de Berg

Ook de honderden ouderwetse tractoren met landbouwwerktuigen waarmee aardappelen, maïs en graan werden geoogst, vielen in de smaak. 

,,De kinderen kijken hun ogen hier soms echt uit", zegt organisator Peter van de Berg (55). ,,Veel kinderen eten friet, maar hebben geen idee hoe dat product op hun bord komt. Dat proces laten we ze hier op een leuke manier zien. Dat moet ook wel, want wie neemt het stokje over als de oudere generatie boeren stopt?"

Knap

Ook de oudere bezoekers keken met veel interesse naar de oude tractoren. ,,Een stukje nostalgie", zegt bezoeker Hans Verwegen (62) terwijl hij naar een nog werkende tractor uit de jaren vijftig kijkt die net het veld oprijdt. ,,Ik vind het knap en mooi om te zien dat zo'n oude machine nog steeds werkt."

Wie geen zin had om in de brandende zon een rondje over het terrein te lopen, kon ook genieten van ouderwets volksdansen. Zo was er voor iedereen genoeg te doen. ,,Dat is precies de bedoeling van de Oogstdag'', zegt Van de Berg. ,,We willen op een leuke manier laten zien wat de Brabantse agrarische cultuur inhoudt."