Volledig scherm
Bart van Sleeuwen op de modderachtige zandbodem van wat eerst een natuurvijver was. © Henny Bos

Boekelse visvijver verandert in modderige zandvlakte


BOEKEL - Door de extreem droge zomer is de visvijver in het Boekelse natuurgebied De Perekker van de aardbodem verdwenen. Voor het eerst in 36 jaar is de vijver drooggelegd. Een stinkende modderbodem is alles wat resteert. 

De honderden grote karpers zijn gered door leden van visclub de Boekhorst en stichting D'n Eik. Ze zijn in speciekuipen gezet en naar een visvijver in Venhorst vervoerd. Voorzitter Bart van Sleeuwen van D'n Eik:  ,,De zoetwatermosselen zijn overgezet naar een andere vijver hier dichtbij. Helaas hebben we de vele kleine zonnebaarsjes niet kunnen vangen. Die zijn opgegeten door meeuwen, die hier een paar dagen een feestmaal hadden."

De vijver is ondiep en werd in 1982 juist op deze plek gegraven voor een ijsbaan. Dwars door het natuurgebied loopt een breuklijn die zorgt voor een bodemlaag die geen water doorlaat, en voor constante aanvoer. Deze zomer ging het anders. Van Sleeuwen: ,,Nu is het wachten op regen om de vissen weer thuis te krijgen. We hebben de stuwen open staan. Vanaf de Peelbreuk komt er altijd water aangevoerd, maar dat is nu nog minimaal." 

Voor de toekomst gaat de stichting voorzorgsmaatregel nemen. In de buurt is een put gepland van vijftien meter diep zal water worden opgevangen om te kunnen toevoegen in geval van nood: ,,We hopen dit nooit meer mee te maken."