Volledig scherm
© Martin de Jongh

Broer slachtoffer Posbankmoord: Eindelijk zitten die gasten vast

APELDOORN/ RHEDEN - „We hebben ze. Eindelijk zitten die gasten vast.” Peter Wiegmink, broer van de in 2003 vermoorde Alex Wiegmink, schreeuwde het woensdag uit van blijdschap, toen hij hoorde dat er twee verdachten zijn aangehouden in de Posbankmoord.

Nadat eerst een 55-jarige man uit Boekel zichzelf woensdagochtend aangaf op het politiebureau in Uden, rekende de politie later die dag een 43-jarige man uit Veghel in. Met die arrestaties lijkt de 13 jaar oude moord opgelost.

Verrassing
Voor weduwe Greet Wiegmink kwam de ontknoping gistermiddag als een grote verrassing. Nadat de politie haar vertelde dat er twee verdachten waren aangehouden, lichtte Greet haar drie kinderen in en stapte ze in de auto om haar vader persoonlijk van het goede nieuws op de hoogte te brengen.

„Vervolgens barstte het helemaal los met appjes, mailtjes en telefoontjes. Iedereen in mijn directe omgeving heeft de laatste dagen ontzettend met me meegeleefd.”

Geen blaam
Greet Wiegmink is blij dat ze nu, zo lijkt het, antwoord heeft gekregen op de ‘waaromvraag’. „In de persconferentie zei de politie dat sprake moet zijn geweest van een ongelukkige samenloop van omstandigheden. Alex was op het verkeerde moment op de verkeerde plaats en heeft daar iets waargenomen, wat fatale gevolgen had. Precies zoals ik altijd al dacht.”

Combinatie
Volgens recherchechef Aart Garssen treft de vorige rechercheteams geen blaam. „Met de kennis van nu zeg ik dat ze de moord toen niet hadden kunnen oplossen.” Hij wil niet zeggen welk spoor de doorbraak heeft geforceerd. „Het is een combinatie van oude sporen, opnieuw onderzoeken met de modernste forensische technieken op het gebied van DNA en telecom.

Erp
De 44-jarige Alex Wiegmink uit Drempt keert maandagavond 20 januari 2003 niet terug van een looptraining op de Posbank in Rheden. Dezelfde avond wordt zijn uitgebrande auto met het verkoolde lichaam van Wiegmink gevonden in het Brabantse Erp.

Oss, Uden e.o.