Volledig scherm
Zo moet de nieuwe supermarkt, huisartsendependance en appartementen op de hoek van het Sint Josephplein en het Kerkepad in Venhorst eruit gaan zien. © Donkers-Relou Architecten

Centrum Venhorst moet weer gaan bruisen

VENHORST - Ooit telde het dorp elf winkels en winkeltjes. Nu is er geen een meer, behalve 'De Winkel', een volledig op vrijwilligers draaiende dorpswinkel. Venhorstenaar Toon van Duijnhoven (84) heeft het plan opgevat om het centrum van het dorp op te kalefateren en te voorzien van een volwaardige supermarkt, elf appartementen in twee bouwlagen erboven, een dependance van de huisartsenpost en een eethuis. 

Van Duijnhoven had aan het Kerkepad jarenlang een electrozaak en stalenkozijnenfabriek Andusta. Hij kreeg ruimtegebrek, wilde graag een nieuwe fabriek buiten het dorp bouwen, maar dat mocht niet vanwege het kleine kernenbeleid. Noodgedwongen kocht hij de naastgelegen meubelwinkel en het magazijn van zijn buurman, Leo van de Valk, die naar Uden vertrok. ,,Vier jaar later mochten we alsnog een nieuw bedrijf aan de Statenweg bouwen en kwam de hal leeg te staan", vertelt hij. Sindsdien wordt hij door veel inwoners gebruikt voor opslag en stalling van caravans, carnavalswagens en tal van andere spullen. 

Nu moet de hal plaatsmaken voor een supermarkt van 500 vierkante meter, met 22 parkeerplaatsen eronder voor de bewoners van de appartementen. Ondergronds komen ook de bergingen voor de appartementen en het winkelmagazijn. ,,Alleen als je de mensen meer kunt bieden dan alleen een woning, blijven ze hier. Anders wordt Vednhorst écht een dood dorp", zegt Van Duijnhoven. De naastgelegen cafetaria van Petter van de Ven gaat een stuk van het plan in gebruik nemen voor de realisatie van een eethuis, ernaast komt een huisartsendependance. 

Donkers-Relou Architecten uit Elsendorp heeft het plan ontworpen. De aanvraag voor de sloopvergunning is de deur uit, een bestemmingsplanwijziging is in de maak. Daarna volgt de aanvraag van de bouwvergunning en dan staat volgens de initiatiefnemer niets de realisatie van het plan nog in de weg. 

De dames van 'De Winkel' bezien de ontwikkelingen met enige argwaan. Ze zien het einde van hun project naderbij komen maar ze erkennen dat het plan van Van Duijnhoven de leefbaarheid van Venhorst zeker zal vergroten. Van Duijnhoven hoopt medio volgend jaar te kunnen starten met de sloop en de nieuwbouw. Het gaat dan nog zeker een klein jaar duren voor de bouw gerealiseerd is.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement