Volledig scherm
Sfeerimpressie van BoeCult van vorig jaar © Jorick de Kruif

Cultuur in de regio Boecult deze keer XL vanwege 15-jarig bestaan

BOEKEL - Boecult viert dit jaar op 25 en 26 augustus feest want het gratis festival van Boekel bestaat vijftien jaar. Dat wordt groots aangepakt met BoeCult XL. 

Op zaterdag gebeurt dat met iets nieuws: het Boekels Bierkruien. Die dag treden er ook allerlei lokale bands op zoals Off Limits, One Dollar Quartet , Repop en The Skills. Op zondag is het programma zoals ieder jaar gevuld met straattheater, een kunstmarkt en muziek op het grote podium van het Agathaplein. Daar staan naast de bekende Anita Meyer, 't Boekels Kwartierke en de Dikdakkers geprogrammeerd, maar ook Broadway Brass, BZB, Soul of Gospel en Proost! Voor het straattheater wordt ook een grootheid naar Boekel gehaald: Hakim. Andere namen zijn Kleurfeest, Jozius van Driel, Ruut van Hooft, Motormuis Leipe Leo, Jarno di Parno, Duo Diesel, Shalton en meer.

Veel vrouwen en jongeren 

Marleen van Sleeuwen en Sam Vonk behoren tot de jongere generatie in de Boekelse organisatie. Opvallend is het aantal vrouwen en jonge mensen in de club die jaarlijks in het dorp zo'n groot festival organiseert. Dat is niet niks. ,,Het is gewoon heel leuk om te doen", zegt Van Sleeuwen. ,,En er is veel te doen zoals billboards ontwerpen, social media onderhouden, teksten maken voor de website en contacten leggen met bedrijven. Dat laatste is natuuurlijk heel belangrijk, want we kunnen dankzij sponsoring het evenement gratis houden."

Karel Boeijen is de nestor van het stel. ,,We zijn nu vijftien jaar bezig, maar we willen natuurlijk dat het door gaat. Dan is het noodzakelijk dat jonge mensen er ook achter staan. Door ze al jong mee te laten werken, wordt BoeCult ook van hen. We zijn er trots op. We hebben heel veel vrijwilligers die in het weekeinde keihard werken. Zonder al die mensen, jong en oud, zijn we natuurlijk nergens."

Kruiwagens bier 

Nieuw dit jaar is de kruiwagenrace op zaterdag, het Boekels Bierkruien. Vriendengroepen, verenigingen of sportteams, iedereen kan zich aanmelden. De bedoeling is dat teams van iedere keer twee personen, een zittend in de kruiwagen met bier in de hand, de ander duwend, in estafette sprinten door een spectaculair parcours. De groep die het meeste bier veilig naar de overkant brengt, is de winnaar. Het Boekels Bierkruien is zaterdag 25 augustus van 18.30 uur tot 20.30 uur, waarna op het Agathaplein het muziekprogramma begint. Omdat het om bier gaat moeten deelnemers minstens achttien jaar zijn. Opgeven kan nog tot donderdag 23 augustus 20.00 uur via boecult.nl/boekelsbierkruien. Voor de kruiwagens zorgt de organisatie. ,,Maar als een team zelf een speciale kruiwagen heeft, mag dat natuurlijk", zegt Boeijen. ,,We hopen dat de teams ook een teamoutfit hebben. Dat is leuk maar ook handig, want dan zijn ze herkenbaar in het heetst van de strijd."